Skattefri firmaudflugt til Dubai

En firmaudflugt til udlandet efterfølges meget ofte af diskussioner med skattemyndighederne om, hvorvidt turen udgør et skattepligtigt personalegode. Myndighederne vinder de fleste sager, men ikke alle. 

Forleden var 20.000 medarbejdere fra Netto, Bilka og Føtex samlet til firmafest i Aarhus. Her fik de angiveligt god mad og drikke og hørte musik af blandt andet Scarlet Pleasure, Alpha Beat, Carpark North og Nik & Jay. 

I skattemæssig forstand anses et sådant arrangement normalt som udtryk for almindelig personalepleje og medfører derfor ingen risiko for beskatning af medarbejderne, selvom kuvertprisen – når også transport og underholdning regnes med – er ganske høj.

Anderledes forholder det sig, når firmafester og lignende henlægges til mere eksotiske steder end en parkeringsplads i et industrikvarter i Årslev. Selvom kuvertprisen ikke nødvendigvis er højere end for en fest holdt i Danmark, så stiger risikoen for en skatteregning til medarbejderne markant, når et personalearrangement afholdes i udlandet. Her vil det almindeligvis være nødvendigt at indlægge en pæn del faglige aktiviteter i turprogrammet, hvis man vil holde skatten fra døren. Det viser en nylig afgørelse fra Landsskatteretten.


Studieturen til Dubai

Sagen handlede om en virksomhed indenfor byggebranchen, som i påsken 2013 havde inviteret dets 22 ansatte med ledsagere på en studietur til Dubai. Turen kostede firmaet en lille halv million kroner. I gennemsnit 11.516 kr. pr. deltager.

Rejsen varede 5 dage og indbefattede ikke bare et besøg i Dubai Mall – verdens største shopping center – men også besøg hos en tegnestuevirksomhed, besøg og rundvisning på en byggeplads samt besøg på en elementfabrik. Alle tre steder for at hente inspiration til projektopgaver i Danmark.

Skattemyndighederne havde beskattet medarbejderne af deres respektive andel af turudgifterne, herunder også af deres ægtefælles andel. Det skete med den begrundelse, at der efter myndighedernes opfattelse var tale om en studietur af helt generel karakter med et væsentligt turistmæssigt islæt, herunder en aften med middag og underholdning i ørkenen.

Landsskatteretten fandt imidlertid, at det ikke kunne afvises, at rejsen havde haft en væsentlig faglig værdi for virksomhedens ansatte og derfor måtte anses for afholdt i dennes interesse. Medarbejderne var således kun skattepligtige af deres ledsagers andel af rejseudgifterne, idet turen for disses vedkommende var af rent privat karakter.


Kommentar

Når skattemyndighederne kommer på kontrolbesøg i en virksomhed, er det mere reglen end undtagelsen, at kontoen for rejseudgifter gennemgås med en tættekam. Og den slags ender ofte med en skatteregning til medarbejderne. Se eventuelt nærmere herom i denne artikel fra Depechen 2018, nr. 16, om en sag, hvor medarbejdere i en midtjysk virksomhed blev beskattet af værdien af en firmabetalt københavnertur.

Når den ovenfor omtalte sag fik et andet udfald, skyldes det utvivlsomt, at rejseprogrammet indeholdte tilstrækkeligt relevante virksomhedsbesøg til, at det kunne anerkendes, at turen var afholdt i virksomhedens og ikke kun i medarbejdernes interesse.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis. Tilmeld dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få alle BDO nyheder og indsigter i din indbakke

Please fill out the following form to access the download.