Ingen bekymrer sig om fremtiden

14 marts 2016

De fleste af landets økonomer er bekymrede. Det går nemlig ikke særlig godt med dansk økonomi.

Udviklingen i eksporten var en af de helt store økonomiske skuffelser i 2015, og den er også kommet dårligt fra land i 2016. Ifølge Danmarks Statistik faldt eksporten i januar nemlig med 2 procent.

Og som om det ikke var nok, er væksten i produktiviteten tilsyneladende kollapset. Væksten i bruttonationalproduktet steg kun 1,2 procent sidste år, og ingen af de økonomiske vismænd tror, at det bliver bedre i år.

Alligevel er der ingen uro på Christiansborg. Hverken hos regeringen eller i oppositionen. Beskæftigelsen udvikler sig nemlig positivt. Den er faktisk steget i de seneste 12 kvartaler i træk. Samlet er der skabt 82.000 nye job i de seneste 3 år, og bruttoledigheden er nu nede på 4,4 procent.

I politikernes verden går det derfor rigtig godt. Lav arbejdsløshed er lig med ro på bagsmækken. Regeringen holder derfor fast i den planlagte linje. Til Jyllands-Posten udtalte finansminister Claus Hjort Frederiksen således forleden:

”Regeringen har allerede gennemført en lang række vækstinitiativer, der skal gøre det lettere og billigere at drive virksomheder. Det er en linje, som regeringen vil fortsætte.”

I BDO har vi svært ved at se, at det er blevet lettere eller billigere at drive virksomhed i Danmark, men måske skyldes det, at vi endnu ikke har set effekten af initiativerne. Den kommer måske først efter nogle år, og vi skal sikkert væbne os med tålmodighed. Det siger politikerne altid.

Og det gør vi gerne. Men ligesom økonomerne frygter vi, at de på Christiansborg ikke kan se skoven for bare træer. At den høje beskæftigelse skygger for de bagvedliggende udfordringer. Det vil være synd, hvis regeringen bliver tvunget til at stramme finanspolitikken, inden væksten overhovedet er kommet i gang, fordi lønningerne stiger mere end godt er.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.