Hvad skal man tro?

14 november 2016

For nylig var der en artikel i Jyllands-Posten Erhverv med overskriften: ”Danske giganter gør klar til at spænde livremmen ind.” Den handlede om, at flere store virksomheder har varslet fyringsrunder, og at der ikke er udsigt til den mindste medvind på cykelstierne i 2017.

Til JP udtalte Jens Moberg, bestyrelsesformand i bl.a. Grundfos: ”I 2017 vil vi se en verdensøkonomi med ganske svag vækst. Det kræver, at vi tramper hårdt i pedalerne, er innovative, så vi kan vinde markedsandele, men også at vi vender hver en mønt.”

På trods af de dystre udsigter, så kunne vi i samme avis læse artikler om, at de mindre og mellemstore virksomheder bobler af optimisme, ligesom nye undersøgelser viser, at antallet af vækstvirksomheder er stigende og nu er på sit højeste siden finanskrisen.

Spørgsmålet er derfor, hvad man skal tro. Går det godt, eller går det ad Hekkenfeldt til?

I BDO har vi den opfattelse, at det gennemsnitligt hverken gør det ene eller det andet.

Samlet set er der næsten ingen vækst. Hverken i samfundet eller i virksomhederne. Men det betyder ikke, at det ikke går godt i nogle virksomheder, for det gør det så absolut.

En del af de mindre og mellemstore virksomheder oplever faktisk store vækstrater og har stor succes. De øger antallet af medarbejdere, og de vokser både på toplinjen og på bundlinjen. Især dem som ikke kun er hjemmemarkedsorienterede, men som også – mange steder som noget nyt - satser på eksport.

En del af forklaringen på denne succes er dog formentlig også, at de senere års fremgang hos de store virksomheder nu smitter af på de mindre og mellemstore virksomheder, fordi der ofte er en periodeforskydning mellem udviklingen i virksomheder med forskellig størrelse.

Udsigten til økonomisk afmatning hos de store er derfor ikke noget godt varsel for de mindre og mellemstore.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.