2020 bliver et jubelår

22 februar 2016

Af en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen fremgår det, at vi i Danmark kun har 168 virksomheder, som på globalt plan – altså ikke kun i Danmark – har mere end 1000 ansatte, og at der ikke er skabt nye store danske virksomheder i de seneste 20 år.

De 168 store virksomheder har enorm betydning for dansk økonomi. De stod således i 2012 tilsammen for ikke mindre end 50% af hele den danske eksport.

Regeringen synes, at det er et problem, at vi ikke har flere store virksomheder, og at noget derfor må gøres. Til dagbladet Børsen udtalte Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen således forleden følgende:

”Vi skal dette problem til livs, derfor opstiller jeg målet, at vi inden 2020 skal skabe 32 nye virksomheder med over 1000 ansatte. ”

Det er ikke første gang, at erhvervs- og vækstministeren har brugt 2020 som skæringstidspunkt for et ambitiøst mål. I november 2015 udtalte han således følgende ligeledes til Børsen:

”Om fem år skal vi have etableret et marked for børsintroduktioner i Danmark for små og mellemstore virksomheder”.

Begge mål er overordentlig ambitiøse. Faktisk forsøger ministeren på få år at nå det, som ingen er lykkedes med i årtier. Og tilsyneladende vil han slå to fluer med et smæk. Det synes nemlig at være den særlige erhvervsbeskatningsreform, som regeringen vil lancere til efteråret, som skal løse begge udfordringer.

I BDO synes vi godt om konkrete mål. Det bruger vi selv meget. Konkrete mål giver nemlig mulighed for meget præcist at se, om de lagte planer realiseres.

Det ligger os fjernt at mistænke ministeren for at sætte sig urealistiske mål. Og endnu mindre at han bare forsøger at købe sig tid ved at bruge 2020 som mål. Men vi vil ikke skjule, at vi efterhånden er temmelig spændte på, hvad den erhvervsbeskatningsreform rummer. Det må være noget meget stort.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.