Artikel:

Dansk virksomhedshandel i boomende billion-dollar marked

09 juni 2017

Softwarefirmaer med speciale i at levere løsninger til industrivertikaler går en særdeles lys fremtid i møde med en samlet omsætning, der kan overstige én milliard?? dollars inden for få år.

Den kendsgerning har ledt til øget virksomhedshandel for vertikale softwarevirksomheder. Et faktum illustreret af salget af den danske softwareudbyder GolfBox, rådgivet af BDO Corporate Finance Danmark, til det australske selskab MPower MSL Solutions.

"GolfBox - MPower MSL”-handlen illustrerer en tendens til konsolidering i det vertikale softwaremarked. Der findes mange andre danske virksomheder i det her segment, som investorer kigger interesseret efter i sømmene, siger Jakob Sand, Partner i BDO Corporate Finance Danmark og leder af BDO's internationale teknologiteam, og fortsætter: "Vi har aldrig set udenlandske investorer lægge så mange penge i danske softwarefirmaer, som de har gjort henover de sidste tre år."

Stor fremtid for industrifokus

Der er flere grunde til, at vertikale softwareudbydere er så populære hos både kunder og investorer. Det enorme potentielle marked er en primær faktor, men vertikale softwarevirksomheders forretningsmodel er også medvirkende til interessen. Services leveres som regel gennem en abonnementsdrevet ”Software as a Service” (SaaS) model, mens fokus er at imødekomme de unikke behov, som virksomheder i en given underindustri/branche har. Noget der kræver en dyb, indgående forståelse af branchen.

Det er samtidig en forretningsmodel med fokus på langsigtet, langsom vækst underbygget af målrettede virksomhedshandler. Altos Ventures har analyseret 32 af de største vertikale SaaS-virksomheder, og det viser sig, at de i gennemsnit har brugt mere end 20 år på at opbygge deres position i bestemte brancher.

En undersøgelse foretaget af investeringsbanken JEGI viste desuden, at horisontale softwarevirksomheder i snit brugte 49 % af deres omsætning på salg og markedsføring. Samme tal for vertikale softwarefirmaer var 24%.

"Takket være deres tilgang er vertikale softwarevirksomheder gode til at beholde deres kunder og abonnementsmodellen betyder et højt niveau af tilbagevendende indtægter. Cloud har åbnet en masse nye muligheder for at tilføje nye ting til produktporteføljen. Det er blandt andet derfor, at private equity og venture kapitalfonde på købssiden ser så stort et vækstpotentiale for dem, siger Jakob Sand.

"Et problem er, at den vertikale softwareindustri er fragmenteret, og at mange virksomheder ”kun” opererer nationalt eller endda blot regionalt. Forbindelsen mellem dem og potentielle investorer kan ofte kræve specialiserede mellemmænd," slutter han.

Læs mere om vertikale softwarefirmaer.

Læs Danmarks Radios indslag om de øgede investeringsniveauer i danske tech-virksomheder, hvor Jakob Sand er interviewet.