Stadig tilladt at køre svinkeærinder i visse gulpladebiler

Motorstyrelsen udsendte for nylig en pressemeddelelse om udsendelsen af vejledningen, hvis mål er at forklare forskellen mellem erhvervsmæssig og privat kørsel. Styrelsens kontrolarbejde viser nemlig igen og igen, at virksomhederne og deres medarbejdere ikke kender reglerne, hvilket jævnligt fører til efteropkrævninger af skat, moms og afgifter.

Både i pressemeddelelsen og i selve vejledningen anfører styrelsen, at det er i strid med reglerne at aflevere og hente børn i forbindelse med kørsel til og fra arbejde i en bil på gule plader. Den sætning har fået flere til at spørge, om den særlige svinkeærinderegel – som netop lovliggør den slags kørsel – er ophævet, men det er den ikke.

Svinkeærindekørsel er imidlertid kun tilladt i de såkaldt specialindrettede varebiler, og netop den type varebiler er slet ikke omfattet af den nye vejledning. Det fremgår af det første afsnit i denne. Samme sted anføres, at vejledningen heller ikke gælder for de særlige mandskabsvogne. Reelt gælder vejledningen derfor kun for ”øvrige” biler på gule plader. Det vil sige biler, hvor der i modsætning til de specialindrettede biler ikke er fastmonterede reoler eller anden specialindretning i varerummet til transport af materialer og værktøj. 

 

Flere typer af varebiler 

Skatte- og momsreglerne for biler på gule plader har stor praktisk betydning for næsten alle landets virksomheder. Desværre er reglerne voldsomt komplicerede. Det kan derfor ikke undre, at de til stadighed giver anledning til skattesager. Groft sagt inddeles varebiler på gule plader i tre grupper:

  1. De særlige mandskabsvogne. Det vil sige kassevogne med en sæderække bag forsæderne. Disse biler minder i mange tilfælde om de specialindrettede varevogne, men i modsætning til disse må mandskabsvogne som altovervejende hovedregel ikke tages med hjem – altså anvendes til kørsel mellem hjem og arbejde af den medarbejder, der sidder bag rattet. Det kan du læse mere om i denne artikel
  2. De specialindrettede varebiler. Den type biler, som fx elektrikere og VVS’er altid kører i. Disse biler må gerne anvendes til kørsel mellem hjem og arbejde samt til såkaldt svinkeærindekørsel, herunder til aflevering af børn i daginstitution om morgenen og til at køre til den lokale dagligvareforretning på vej hjem, jf. denne artikel.
  3. De ikke-specialindrettede varebiler. De må ikke på daglig basis tages med hjem og er derfor ikke omfattet af svinkeærindereglen. Undtagelsesvis accepteres kørsel til privatadressen under visse betingelser, hvis føreren har tilkaldevagt, hvis denne er pålagt at tage kolleger med, hvis der køres hjem direkte fra et arbejdssted ude i byen, eller fordi der næste dag skal mødes ind på sådan et sted. Men det er kun undtagelsesvis. Det anerkendes fx ikke, at en medarbejder har tilkaldevagt alle årets 365 dage. De ikke-specialindrettede varebiler omfatter meget ofte også personbiler, der er indregistreret på gule plader, herunder de populære SUV-biler. Det kan du læse om i denne artikel.

Ud over varebiler på gule plader er der også varebiler på papegøjeplader. De giver også udfordringer. Ofte fordi brugerne tror, at de særlige plader sikrer dem mod firmabilbeskatning, hvilket de sjældent gør, hvis bilen ikke er specialindrettet, jf. ovenfor, men også fordi skatte- og momsreglerne for selvstændiges biler på papegøjeplader kan være svære at forstå. Det kan du læse om her

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.