ESG - 7 tips til at komme i gang

Tanken om, at virksomhederne skal arbejde med bæredygtighed, kan godt forekomme noget højtravende, men det skyldes måske mest mangel på eksempler på, hvordan man rent praktisk kan gribe det an.
For ikke så længe siden kunne man i avistillægget ErhvervSjælland og på sn.dk læse en artikel om Solvang Maskinfabrik A/S, der er hjemmehørende på Stevns. Virksomheden beskæftiger 12 ansatte og producerer bl.a. komponenter i rustfri stål til maskiner i fødevareindustrien. 

Artiklen handlede om, hvordan virksomheden helt lavpraktisk arbejder med bæredygtighed i bred forstand. Det har den blandt andet gjort ved at indføre en fire-dages arbejdsuge og ved via procesforbedringer at øge sin produktion med 34 % trods en reduktion af energiforbruget med 23 %. Arbejdstøjet til de ansatte er lavet af genbrugsmaterialer, og det samme er samtlige pakkematerialer. Virksomheden bruger ikke plast længere. 
 

Bæredygtighedsrapporter

Foreløbig er det kun de 75 største børsnoterede virksomheder, som i deres årsregnskab er forpligtet til at medtage oplysninger om deres bæredygtighedsforhold, men fra 2025 udbredes reglerne til også at omfatte øvrige store virksomheder.

Forventningen er dog, at langt flere virksomheder end dem, som er forpligtet til at gøre det, vil springe på vognen. Fordi de groft sagt bliver tvunget til det af deres kunder, deres leverandører og af deres långivere. For hvis kunderne ikke vil købe uden at kende virksomhedens bæredygtighedsforhold, hvis leverandørerne ikke vil sælge uden de samme oplysninger, og hvis renten på lånene afhænger af åbenhed om alt, så er der ingen vej uden om. 

Af den grund ser vi også flere og flere virksomheder, der gerne vil sætte gang i processen, men som er usikre på, hvordan de rent praktisk griber det an. Derfor er artiklen om Solvang Maskinfabrik nok til stor inspiration for mange. 
 

Eksempler på tiltag

Virksomheders arbejde med bæredygtighed handler ikke kun om at gøre ting anderledes, men lige så meget om dokumentation. Om at kunne godtgøre sit udgangspunkt og om at opstille mål inden for alle tre ESG-områder. Det vil sige inden for miljø/klima (Environment), medarbejderforhold (Social) og virksomhedsadfærd (Governance).

Som eksempler på lavpraktiske tiltag, som selv mindre virksomheder kan gøre, kan nævnes:

Miljø/klima
  • Registrer forbrug af alle former for energi og implementer energisparende tiltag som fx LED-belysning.
  • Installér sensorer til brug for overvågning og registrer udledning af drivhusgasser.
  • Indfør systemer til affaldssortering og hold detaljerede optegnelser over affaldsmængder.

Medarbejderforhold
  • Gennemfør regelmæssige medarbejderundersøgelser for at vurdere trivsel.
  • Udarbejd og implementer politikker for ligestilling og diversitet.

Virksomhedsadfærd
  • Professionaliser bestyrelsesarbejdet.
  • Implementer et whistleblowersystem.

Brug for hjælp til at komme i gang?

Alt arbejde med bæredygtighed udspringer naturligvis af de konkrete forhold i den konkrete virksomhed, og kun ved at kende sit udgangspunkt er det muligt at opstille konkrete mål. Ønsker du hjælp til at komme i gang i din virksomhed, er du velkommen til at kontakte os. Vores ESG-rådgivere, som du kan læse mere om på denne side, er at finde over hele landet.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.