Skat af rejser til udlandet for kunder og medarbejdere

Mange virksomheder inviterer deres kunder på rejser til udlandet, fx skiture, golfture, cykelture og jagtture. Værdien af den slags rejser er ofte skattepligtige, og for de medarbejdere, der deltager, skal arbejdsgiveren indberette rejsen til Skattestyrelsen.
Fantasien kender ingen grænser, når virksomhederne vil på tomandshånd med deres vigtigste kunder. Nogle tager kunderne med til fodboldkampe, i teatret eller til koncerter i Danmark. Andre inviterer på korte rejser til udlandet. Ofte rejser med et aktivt indhold. Det sidste er meget populært, men kræver betydelig planlægning. Mange virksomheder er derfor nok langt i deres planlægning af rejser med kunder i 2025.

Et fælles kendetegn ved disse rejser for kunder er, at virksomhederne sender egne medarbejdere med på turene. Netop for at skabe 1:1-relationer til kunderne, men også for at medarbejderne kan agere guider på turene og håndtere de praktiske udfordringer, der ofte opstår undervejs.


Skat 

Når det gælder skirejser mv. til udlandet, er skattepraksis benhård. Selvom der findes undtagelser – herunder for gevinstrejser, jf. denne artikel – så er udgangspunktet, at både kunderne og medarbejderne er skattepligtige af værdien af rejsen. For medarbejderne gælder det uanset, at de måske ligefrem er blevet bedt om at tage med, og at de arbejder undervejs.

Værdien af rejsen beskattes både hos kunder og medarbejdere som personlig indkomst, men uden AM-bidrag. Det vil sige med en marginalskat på omkring 53 %. Værdien ansættes for kunderne normalt til halvdelen af arrangørens udgifter, mens medarbejderne beskattes af et beløb svarende til deres arbejdsgivers faktiske udgift ved deres deltagelse. 


Indberetning til Skattestyrelsen

Virksomheden har ingen indberetningspligt i forhold til deres kunder. Disse har selv ansvaret for, at værdien af rejsen kommer med på deres årsopgørelse.

Omvendt forholder det sig med medarbejderne. I forhold til disse har virksomheden pligt til at indberette rejsens værdi til det såkaldte e-Indkomstregister, hvis værdien overskrider den lave beløbsgrænse for personalegoder (2024 = 1.300 kr.). Dette er næsten altid tilfældet. Indberetning til e-Indkomst betyder, at beløbet automatisk kommer med på årsopgørelsen.

Manglende indberetning kan straffes med en bøde, der afhænger af antallet af ansatte, men som ligger i niveauet 5.000 kr. til 80.000 kr.

Pligten til indberetning for medarbejdere er fastslået i en ny byretsdom fra Esbjerg. Sagen handlede om, hvorvidt en virksomhed var forpligtet til at indberette værdien af en række medarbejderes rejser med kunder til udlandet med et samlet beløb på over 400.000 kr. 

Retten fastslog, at det faglige indhold af turene var af begrænset omfang, og at det samme gjaldt medarbejdernes arbejdsmæssige forpligtelser under disse. Værdien af rejserne var derfor skattepligtige, og arbejdsgiveren dermed indberetningspligtig. Dommen er anket til landsretten.


Lønkompensation til medarbejdere

Det hænder, at en virksomhed ønsker at kompensere en medarbejder, der har modtaget en skatteregning for at have deltaget i en rejse med kunder. En regning, der på grund af restskattetillæg og morarenter nemt kan løbe op i 6.000 kr. for en rejse til en værdi af 10.000 kr.

En sådan kompensation kan imidlertid kun ske via et løntillæg, der efter skat giver et beløb svarende til skatteregningen. Hvis denne udgør 6.000 kr., vil der – hvis medarbejderen betaler topskat – dermed skulle udbetales et løntillæg på næsten 14.000 kr. for at dække restskatten. Ved mange rejser og mange medarbejdere kan der således blive tale om en betydelig udgift for virksomheden.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.