Momsbøvl med hotelregninger

Siden 2015 har virksomheder kunnet fradrage den fulde moms af hoteludgifter ved forretningsrejser, hvilket normalt også omfatter overnatninger på hotel i forbindelse med firmafester og lignende.

Det er imidlertid kun momsen af værelsesudgiften, som kan fradrages. Ikke momsen af udgiften til morgenmad. Hvis et hotelophold inkluderer morgenmad – hvilket normalt er tilfældet – kan ingen del af momsen fradrages, hvis morgenmaden ikke er særskilt faktureret.

Desværre er det langt fra alle kroer og hoteller, der er opmærksomme på reglerne. Mange fakturerer fortsat en samlet pris for værelse og morgenmad.

For virksomheder med kun enkelte hoteludgifter er problemet ikke så stort, men for virksomheder med mange overnatninger, kan det manglende momsfradrag godt være et væsentligt beløb.

Hvis det antages, at morgenmaden udgør 15 % af den samlede overnatningsudgift, vil det manglende momsfradrag beløbe sig til 170.000 kr. for hver 1 mio. kr. i hoteludgifter. Godt nok vil beløbet efter vores vurdering i stedet kunne fratrækkes i skatteregnskabet, men selv efter skat er der ikke tale om et ubetydeligt beløb.

Hvis Skattestyrelsen opdager en sådan fejl i forbindelse med en momskontrol, vil styrelsen som oftest kræve regulering af momsen tre år bagud i tid, ligesom et efterbetalingsbeløb vil blive tillagt renter. Det kan give ganske store efterregninger. Vores råd til virksomheder med store rejsebudgetter er derfor, at de sætter fokus på problemet og stiller krav til de hoteller, som de bruger, om at få opdelte fakturaer.

 

Brug af bookingportaler

En anden udfordring i forbindelse med forretningsrejser er den udbredte brug af bookingportaler til værelsesbestilling. Det er nemt og giver i nogle tilfælde måske også en besparelse på prisen, men det giver ingen faktura. Den fås normalt kun, hvis den rejsende beder om en sådan på hotellet.

Momsreglerne er på dette punkt ganske klare. Ethvert fradrag for moms forudsætter, at der ikke bare foreligger en faktura, men også at fakturaen indeholder en række specifikke oplysninger. Derfor er det vigtigt, at medarbejdere på forretningsrejser beder om en faktura på hotellet, hvis dette er bestilt via en bookingportal. Du kan læse mere om fakturakravene i denne artikel.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.