Kommuners indsats for at opfylde klimamålene i Parisaftalen

Flere og flere kommuner i Danmark øger deres fokus på klimaforandringer i takt med, at de globale klimamål bliver mere presserende. Kommunerne tager nu aktivt ansvar for at implementere bæredygtige løsninger og reducere deres CO2-aftryk gennem initiativer som energieffektivisering og klimatilpasning. 

94 kommuner har besluttet at sætte klimaindsatsen i højsædet ved at tilslutte sig DK2020-partnerskabet. Formålet med dette partnerskab er at udvikle en klimahandlingsplan med specifikke initiativer, der opfylder målene i Parisaftalen, og som muliggør, at kommunerne med tiden kan blive CO2-neutrale og klimarobuste.


Kommunernes klimatilpasningsstrategi

Med henblik på at begrænse deres klimaaftryk, har én af de 94 kommuner iværksat en række strategier for at indfri deres målsætning i deres fremlagte klimahandlingsplan. I starten af 2023 blev det besluttet i kommunens økonomiudvalg, at kommunen inden 2030 skal reducere deres geografiske CO2-udledning med 80 pct. i forhold til niveauet i 1990. Den andel af kommunens årlige CO2-udledning, der kan tilskrives energisektoren, udgør 25 pct., svarende til ca. 137.500 tons. 

For at reducere kommunens CO2-udledning inden for energisektoren, har kommunen valgt at fokusere på at øge andelen af deres vedvarende energiproduktion. Tilbage i 2019 udgjorde den vedvarende energiproduktion ca. 21 pct. i kommunen, hvoraf 10 pct. af den vedvarende energiproduktion kunne tilskrives de kommunale solceller.

Kommunen har derfor iværksat en proces med at undersøge muligheden for at opføre en række solcelleanlæg inden for kommunens geografiske område de næste 5 år. BDO har i denne forbindelse assisteret kommunen med rådgivning om de juridiske rammer og den økonomiske betydning ved etablering af solcelleanlæg, herunder præsentation af mulige selskabsformer og udarbejdelse af en budgetmodel.


Indsamling af data fra VE-produktion

Selvom kommuner ikke direkte er omfattet af EU’s nuværende og kommende generelle ESG-regulering, er det fortsat i kommunernes interesse at indsamle og analysere relevante data fra blandt andet deres VE-produktion. 

Mange private leverandører til kommunerne vil nemlig fremover skulle opfylde de nye ESG-krav og indsamle relevante ESG-data til deres rapportering. Dette vil have indflydelse på alle deres aktører i værdikæden, herunder kommunerne.

Mange kommuner er derfor i gang med at indsamle og analysere data for at kortlægge deres nuværende situation. Som et eksempel har den førnævnte kommune anerkendt behovet for at få et centralt styringsværktøj til overvågning af elproduktionen fra en række af deres solcelleanlæg på kommunale bygninger, hvorfor de har allieret sig med selskabet eviShine A/S.