Ny dom fra Højesteret: Medarbejderens ulykke derhjemme var en arbejdsskade

Flere og flere virksomheder tilbyder at medarbejderne kan arbejde hjemmefra, da det giver fleksibilitet for medarbejderne og derudover kan virksomhederne nedsætte nogle af sine driftsomkostninger. Men husk, at arbejdsmiljøreglerne også gælder på hjemmekontoret, og at det er virksomhederne der skal sørge for, at der bliver ført effektivt tilsyn med, at medarbejderne udfører arbejdet i overensstemmelse med reglerne.   
 
Sagen kort:

Sagen omhandlede en medarbejder som i 2020 arbejdede hjemmefra. I forbindelse med, at medarbejderen skulle lave en kop kaffe i køkkenet, faldt hun over en privat genstand og pådrog sig en række skader. 
 
Ankestyrelsen anerkendte ikke skaden som en arbejdsskade, da medarbejderens fald over en kasse i sit private hjem, ikke havde nogen forbindelse til hendes arbejde. Spørgsmålet endte i Højesteret, som skulle dømme om Ankestyrelsens afgørelse skulle tilsidesættes og skaden medarbejderen pådrog dermed skulle anerkendes som en arbejdsskade efter arbejdsskadesikringsloven. 
 
Højesterets dom:

Højesteret udtalte, at arbejdsskadesikringslovens omfatter arbejdsskader hvis ulykken er forårsaget af arbejdet eller de forhold, det foregår under. Efter loven forstås en "ulykke" bl.a. ved en personskade forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, der sker pludseligt eller inden for fem dage.
 
Der var under sagen enighed mellem parterne om, at medarbejderen var i færd med at udføre sit arbejde, da brygning af kaffe havde en naturlig forbindelse til hendes arbejde. Højesteret konkluderende således, at ulykken måtte anses for at være en arbejdsskade efter arbejdsskadesikringsloven. 

Højesteret mente ikke, at dette udgangspunkt kunne fraviges, selvom arbejdsskaden var forårsaget af en privat genstand. Højesteret lagde i den forbindelse særlig vægt på, at medarbejderen var i færd med at udføre sit arbejde, da hun kom til skade. Højesteret udtaler i forlængelse heraf, at arbejdsgiver har ansvaret for et sundt og sikkert arbejdsmiljø, også når arbejdet udføres hjemmefra. Arbejdsgiver må bære risikoen for skader, der sker som følge af, at den ansatte under udførelsen af arbejde fra en hjemmearbejdsplads falder over egne genstande, som ikke har noget med arbejdet at gøre, men som er en del af hjemmets indretning. 
 
BDO bemærker: Højesteret har kun taget stilling til, hvorvidt ulykken var en arbejdsskade efter arbejdsskadesikringsloven, som omhandler den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, og som kun dækker visse erstatningsposter. Højesteret tager altså ikke stilling til om en medarbejder vil kunne rejse supplerende erstatningskrav direkte mod en arbejdsgiver, som ikke er dækket af den lovpligtige forsikring. Vi følger evt. politiske tiltag som dommen måtte have for virksomhederne.   

Da sagen er et eksempel på, at det er vigtigt for virksomhederne at have klare retningslinjer for hjemmearbejde, hjælper vi jer gerne med en personalepolitik om hjemmearbejde, som også indeholder retningslinjer om ryddelighed ved hjemmearbejdspladsen. Vi hjælper også gerne jer med at navigere i reglerne for at ændre i medarbejdernes ansættelsesvilkår, hvis I ønsker at få medarbejderne tilbage på arbejdspladsen igen. 

Vi kan kontaktes via kontaktoplysningerne i højre side