Syv oversete skattefradrag

Ingen kender omfanget af de skattefradrag, som vi danskere hvert år snyder os selv for. I BDO har vi en oplevelse af, at det antalsmæssigt er rigtig mange, men at det beløbsmæssigt er relativt beskedent for den enkelte.

Her er en oversigt over skattefradrag, som mange ikke kender til, eller som glemmes i farten.

1. Kørselsfradrag ved dobbeltture eller bijob

Hvis din samlede daglige transport overstiger 24 km, kan du få befordringsfradrag. Bor du kun 10 km fra dit job, opfylder du ikke umiddelbart kravet, men kører du to gange til samme arbejdsplads på én dag, fx på grund af et aftenmøde, eller har du et lønnet fritidsjob på nogle dage, så er det den samlede transport ud over 24 km på disse dage, som giver ret til fradrag.

2. MobilePay-donationer til velgørenhed

Bidrag til velgørende formål er fradragsberettigede. Det gælder også bidrag betalt via MobilePay, men fradraget gives kun, hvis du tager et screenshot af din betaling og sender det til modtageren af donationen og beder dem indberette beløbet til skattemyndighederne. Det ved kun få, og endnu færre orker besværet.

3. Servicefradrag

Det kan lyde mærkeligt, når over en halv million danskere bruger reglerne om håndværkerfradrag, men faktisk har vi en oplevelse af, at mange glemmer at tage fradrag for udgifter til fx en vinduespudser, rengøringshjælp eller en havemand. I år er det vigtigere end nogensinde at huske indberetningen af netop disse udgifter, fordi skatteværdien af servicefradrag er forhøjet for 2021.

4. Det berømte 25 %-fradrag

Det kan lyde mærkeligt, at du kan få rejsefradrag, selvom din arbejdsgiver har dækket alle udgifter efter regning, men sådan er det faktisk med det særlige 25 %-fradrag. Har du været på en rejse af mindst 24 timers varighed, hvor du ikke kunne overnatte hjemme, og fik du dækket dine udgifter til kost og logi efter regning, kan du under visse betingelser – og uanset størrelsen af de faktiske udgifter - fratrække et beløb på 133 kr. pr. døgn (2021) til dækning af udgifter til såkaldte småfornødenheder. Det kan være et stykke chokolade, lidt frugt eller en kop kaffe i lufthavnen eller på stationen. Begrebet ”rejse” dækker også en tur til en messe, en konference eller et kursus, hvis det altså er med overnatning.

5. Ejendomsværdiskat ved boligskifte

Når en bolig handles, beregnes der automatisk ejendomsværdiskat fra overtagelsesdag til overtagelsesdag. Det gælder også, selvom du rent faktisk flytter ind eller ud på andre datoer. I sådanne tilfælde har du ofte mulighed for at undgå ejendomsværdiskat i den periode, hvor du ikke har boet i huset eller lejligheden. Det samme gælder, hvis du på grund af vand-, storm- eller brandskade må fraflytte din bolig i en periode. Men det forudsætter, at du giver Skattestyrelsen besked om, hvornår du ikke har boet der. Det glemmer mange at gøre. Som oftest fordi de ikke kender reglen.

6. Låneomkostninger ved lån med kort løbetid

Har du optaget et lån med en løbetid på under to år, fx et kviklån, har du fradrag for det stiftelsesgebyr, som du betalte ved optagelsen af lånet, men du skal selv indberette beløbet. I modsætning til renteudgifter bliver fradragsberettigede låneomkostninger nemlig ikke indberettet af långiveren.

7. Børne- og ægtefællebidrag, der betales uden Udbetaling Danmark

Udgifter til børne- og ægtefællebidrag er normalt fradragsberettigede og kommer automatisk med på årsopgørelsen, hvis bidragene betales gennem Udbetaling Danmark. Betaler du derimod direkte, fx særskilte bidrag i forbindelse med et barns dåb eller konfirmation, skal du selv indberette beløbet til årsopgørelsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få alle BDO nyheder og indsigter i din indbakke

Please fill out the following form to access the download.