Viden om - skat og moms:

Enkeltmandsvirksomheder og skat

04 januar 2019

Lars Ødum , Director, Skat |

Ved enkeltmandsvirksomheder forstås virksomheder, der kun beskæftiger indehaveren. Dem findes der flere hundredetusinder af i Danmark. Langt de fleste drives som en personligt ejet virksomhed. En mindre del gennem et selskab. Typisk et anpartsselskab. En stor del af virksomhederne drives hjemmefra. Altså fra indehaverens private bopæl. 

Nedenfor beskriver vi en række af de problemstillinger, som der i forhold til skat er knyttet til den type virksomheder.

Hvornår er man selvstændig?

Hvis man starter en frisørsalon eller fuldtids driver en internetbutik med salg af modetøj, er der ikke tvivl om, at man er selvstændig. Men der findes faktisk 2 grupper, der ofte befinder sig i en skattemæssig gråzone.

Den ene gruppe er de såkaldte honorarmodtagere. Typisk personer, der holder foredrag eller underholder som musiker, DJ, standupper, tryllekunstner eller lignende, men som ikke har det som deres levevej. De vil sjældent kunne anses som selvstændige. Det betyder ikke, at de ikke har skattefradrag for deres udgifter. Tværtimod kan de fradrage udgifterne i den personlige indkomst efter samme regler som egentlig selvstændige. De kan dog ikke anvende den særlige virksomhedsordning.

Den anden gruppe er konsulenter, som kun arbejder for nogle ganske få kunder, måske kun en enkelt. I forhold til disse gør SKAT ganske ofte - og tit med tilbagevirkende kraft - gældende, at der i skattemæssig forstand reelt er tale om et ansættelsesforhold. Dette gælder, uanset om arbejdet faktureres med moms og måske tilmed sker efter ønske fra kunden. Statueres der ansættelsesforhold, betyder det, at virksomhedsordningen ikke kan anvendes, ligesom kørselsudgifter mv. kun kan fradrages efter reglerne for lønmodtagere.

Hent hele publikationen