Skiture for personalet – arbejdsgiveres indberetningspligt til Skat

Arbejdsgivere er forpligtede til at indberette enkeltstående personalegoder til en værdi på 1.400 kr. (2025) eller derover til Skattestyrelsen. En arbejdsgiverbetalt skitur vil næsten altid blive anset for et indberetningspligtigt gode.
Fodboldklubben FC Midtjylland sendte for nylig sine spillere på en todages skitur til Norge. En teambuildingtur, som der på YouTube nu findes en lille video om.  

Også andre virksomheder sender deres medarbejdere på skitur i denne tid. Nogle gør det som belønning. Andre gør det for at styrke sammenholdet og måske for at lægge planer for året, ligesom anledningen ofte benyttes til faglige indlæg og opdateringer. 

Når det gælder arbejdsgiverbetalte ture til populære skisportssteder som fx Wagrain, Schladming eller Ischgl, vil selv nok så mange teambuildingaktiviteter og personalemøder dog sjældent være tilstrækkeligt til, at turen i skattemæssig henseende ikke anses for et skattepligtigt personalegode for deltagerne, fordi det at stå på ski udgør den væsentligste del af turen. 


Indberetningspligten for personalegoder

Arbejdsgiverbetalte personalegoder til en værdi på 1.400 kr. (2025) eller derover, skal af arbejdsgiveren indberettes til Skattestyrelsen via det såkaldte indkomstregister. Sker dette, kommer beløbet automatisk med på de ansattes årsopgørelse. Beløbet beskattes som B-indkomst, det vil sige med en marginalskat på op til ca. 52 %.

I forhold til indberetningspligten er det uden betydning, om godet består af en skiferie, et kroophold eller en tur til et Formel 1-løb, og om medarbejderne måske selv har betalt en del af udgifterne. Det afgørende er alene, om arbejdsgiverens andel af udgiften mindst udgør de nævnte 1.400 kr. Gives der flere enkeltstående goder i løbet af et år til en værdi på 1.400 kr. eller derover, skal hver af disse indberettes.

Når det gælder skiture mv., er det som udgangspunkt arbejdsgiverens samlede udgifter fordelt på de deltagende medarbejdere, der skal indberettes. Hvis det er åbenbart, at en del af udgifterne kun vedrører visse medarbejdere, vil indberetningen for disse i givet fald angå et højere beløb end for resten, men det samlede beløb til indberetning vil stadig være identisk med de samlede udgifter.

Overholder arbejdsgiveren ikke sin indberetningspligt, kan dette i værste fald medføre en bøde, der fastsættes ud fra antallet af ansatte og udgør følgende beløb:
  • 1-4 ansatte = en bøde på 5.000 kr.
  • 5-19 ansatte = en bøde på 10.000 kr.
  • 20-49 ansatte = en bøde på 20.000 kr. 
  • 50-99 ansatte = en bøde på 40.000 kr.
  • 100 eller flere ansatte = en bøde på 80.000 kr.

Der gives normalt kun bøde, hvis virksomheden ikke følger et påbud fra Skattestyrelsen om indberetning.


Hvis firmaet vil betale skatten 

Det hænder, at virksomheder spørger, hvorvidt de kan betale medarbejdernes skatteregning, hvis Skattestyrelsen i forbindelse med et kontrolbesøg udsteder påbud om indberetning af værdien af en skitur eller tilsvarende.

Det er der intet til hinder for, men betalingen kan kun ske ved at give medarbejderne et løntillæg, der efter skat er stort nok til, at de kan betale deres restskat. Har firmaet haft 20 medarbejdere på en skitur til en værdi af fx 8.000 kr. pr. person, vil skatteregningen inklusive restskattetillæg og morarenter ofte beløbe sig til omkring 4.000 kr. Skal virksomheden dække denne, skal den udbetale et løntillæg på 8.000 kr. eller 160.000 kr. for 20 mand. Altså en fordobling af turens pris. 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.