Skatteplanlægning for selvstændige med høj indkomst

Indførelsen af top-topskatten fra næste år gør det nødvendigt for selvstændige med store opsparende overskud at overveje, hvorledes de skal forholde sig, hvis de vil undgå, at fordelen ved at have brugt virksomhedsordningen ændres til en ulempe.
 
Ifølge oplysninger fra Skattestyrelsen var der 119.000 selvstændige, der for indkomståret 2023 brugte den særlige virksomhedsordning, der langt hen ad vejen giver de samme fordele, som hvis en virksomhed drives i et anpartsselskab. Den del af overskuddet, der ikke hæves, beskattes således kun med 22 % ligesom selskabsindkomst, og af overskud, der hæves, kan en del under visse forudsætninger beskattes som kapitalindkomst til en noget lavere marginalskat end personlig indkomst.

Blandt brugerne af ordningen var der ifølge Styrelsen 73.000 personer, som ved udgangen af 2023 havde et opsparet overskud på tilsammen omkring 213 mia. kr. Medianen udgjorde et beløb på 700.000 kr., men faktisk var der 21.000 selvstændige, som havde et opsparet overskud på over 2 mio. kr. Heraf var der 6.000, som havde et opsparet overskud på over 10 mio. kr.

Især i den sidste gruppe – som blandt andet nok tæller en del læger, tandlæger, advokater, konsulenter, ejendomsmæglere og arkitekter – vil der være en del, som i løbet af det kommende år, så småt skal overveje, hvorledes de skal forholde sig i forhold til den top-topskat, der indføres fra næste år. Det betyder, at marginalskatten stiger til ca. 60,5 % for indkomst over ca. 2,8 mio. kr., som er vores skøn over beløbsgrænsen for top-topskat i 2026.

De overvejelser, som bør gøres, går ikke så meget på disponeringen af hævningerne i virksomheden, idet de fleste selvstændige med høj indkomst nok uden problemer vil kunne tilrettelægge deres hævninger sådan, at de ikke kommer til at betale top-topskat af deres løbende overskud. 

Udfordringen opstår den dag, hvor virksomheden afvikles, idet opsparet overskud som udgangspunkt skal beskattes senest i året efter det år, hvor virksomheden – eller den sidste del af denne – afhændes. I modsætning til opsparet overskud i et selskab, der kan hæves langsomt over en længere årrække, så skal der altså umiddelbart betales skat af hele det opsparede overskud i en virksomhedsordning, når den erhvervsmæssige virksomhed ophører. Det kan i værste fald betyde, at der skal betales top-topskat af det fulde beløb.


Hvad kan gøres?

Umiddelbart består der fire muligheder for selvstændige, der gerne vil sikre sig mod på sigt at skulle betale top-topskat af deres opsparede overskud:
  1. De kan vælge at træde ud af virksomhedsordningen i 2025 og lade sig beskatte af det fulde opsparede overskud til en marginalskat på ca. 56 %.
  2. De kan vælge at blive i virksomhedsordningen, men efterfølgende foretage en skattefri virksomhedsomdannelse, hvorved virksomheden indskydes i et selskab. 
  3. De kan vælge at hæve en del af deres opsparede overskud i 2025 og satse på, at de ved en hensigtsmæssig disponering af hævningerne i de efterfølgende indkomstår kan undgå top-topskatten.
  4. De kan eventuelt overdrage virksomheden til en ægtefælle eller børn, som begge kan overtage det opsparede overskud og måske bedre kan disponere deres hævninger, så der ikke skal betales top-topskat.
Både i forhold til nr. 2 og nr. 4 er der knyttet en række betingelser, som kan medføre, at muligheden ikke altid kan bruges i praksis. Vi anbefaler, at der søges rådgivning om mulighederne.


Gratis webinar

Vil du vide mere om fordele og ulemper ved at bruge virksomhedsordningen og om de overvejelser, som selvstændige med høj indkomst aktuelt bør gøre sig, kan du tilmelde dig et webinar, som vi holder den 12. juni 2025, kl. 09.00-10.00. Du kan tilmelde dig via dette link.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.