Skattefrie gaver mellem ægtefæller

Der skal ikke betales gaveafgift af gaver, der gives til en ægtefælle. Det gælder uanset, hvor stor gaven er. Reglen kan især være interessant i ægteskaber, hvor formuefordelingen mellem ægtefællerne er meget forskellig.
 
Både arv og gaver mellem ægtefæller og registrerede parterne er fritaget for afgift. Det er næppe en regel, som der i det daglige tænkes nærmere over hos ret mange, men faktisk findes der en række situationer, hvor det kan være interessant at være opmærksom på muligheden.


Gaver til børn  

Ægtefæller kan som bekendt hvert år give deres børn og børnebørn mv. skattefri gaver op til en beløbsgrænse, der i 2025 udgør 76.900, og gaver til svigerbørn op til en beløbsgrænse på 26.900 kr. Et ægtepar med to børn, to svigerbørn og fire børnebørn kan dermed hvert år tilsammen give gaver på over 1 mio. kr., uden at der skal betales gaveafgift, hvis de ønsker det.

Ikke så sjældent er situationen imidlertid den, at kun den ene ægtefælle har likvide midler mv. til at kunne give sådanne gaver. Denne udfordring kan løses ved, at denne ægtefælle til en start giver en del af sin formue til sin mand eller kone. Det giver mulighed for, at de efterfølgende begge kan give afgiftsfrie gaver til børn og børnebørn mv. 


Aktier mv.

Gaver mellem ægtefæller er ikke blot fritaget for gaveafgift, men udløser heller ikke indkomstskat, hvis gaven består af aktiver, som ikke kan sælges til tredjemand uden, at der skal betales skat af fortjenesten. Det betyder, at den ene ægtefælle fx kan gaveoverdrage en post aktier eller anparter – noterede eller unoterede – eller en udlejningsejendom til den anden ægtefælles, uden at det koster skat. 

En gave kan også bestå i overdragelse af en personligt ejet virksomhed, som ægtefællerne ønsker skal drives videre af den længstlevende ægtefælle. Overdragelsen udløser hverken skat eller afgifter, idet ægtefællen overtager skatteforpligtelsen. Det kan være et tiltag, der sikrer, at virksomheden også på sigt kan drives af familien. 


Stor aldersforskel

Gaver mellem ægtefæller kan også være interessant i tilfælde, hvor der er en vis aldersforskel mellem ægtefællerne, og hvor den ældste af disse måske har særbørn fra et tidligere ægteskab og gerne vil sikre sin ægtefælle tilstrækkelige midler til at kunne leve et uforandret liv efter sin bortgang. 

Situationen kan også være den, at den ældste af ægtefællerne står som ejer af et familiesommerhus, som på sigt skal overtages af børnene, men hvor disse er umyndige. I så fald kan det være hensigtsmæssigt at overdrage huset til den yngre ægtefælle med henblik på, at denne på sigt kan overdrage det til børnene.


Ikke krav om ægtepagt

Gaver mellem ægtefæller kan gives uden oprettelse af en ægtepagt eller andre former for juridiske dokumenter. Det betyder imidlertid ikke, at det altid er tilrådeligt at give sådanne gaver helt formløst. Tværtimod anbefaler vi næsten altid, at der oprettes en skriftlig aftale omkring gaven, så indholdet af denne kan dokumenteres overfor fx skattemyndighederne. 


Family Business

Ønsker du rådgivning omkring gaver mellem ægtefæller, er du velkommen til at kontakte os. Vi har Family Business-rådgivere, som har specialiseret sig i rådgivning til virksomhedsejere og andre formuende omkring alle dele af deres formueforhold.  Vores rådgivere kan ikke bare hjælpe med alt papirarbejdet, uanset om dette omfatter skøder, gavebreve alle testamenter, men også med rådgivning omkring en hensigtsmæssig virksomhedsstruktur. Du kan læse mere om konceptet her.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.