Moms ved virksomheders leasing af biler på hvide plader

I modsætning til ved køb, hvor ingen del af momsen kan fratrækkes, kan der ved leasing af personbiler foretages fradrag for en del af momsen af leasingydelserne. Det er der en god grund til.
 
Danske virksomheder køber sjældent biler, de leaser dem. Ifølge denne nyhed fra Danmarks Statistik blev mere end halvdelen af alle nye biler i 2024, svarende til 100.800 biler, leaset. Heraf stod erhvervene for lige over 85 %. Tilbage i 2020 udgjorde leasingandelen af tilgangen i erhvervene 76 %. 

Det fremgår ikke af DST-nyheden, hvor mange af erhvervenes leasingbiler, der er personbiler. Hverken i 2023 eller totalt, men det er givetvis pænt mange. 

Momsreglerne ved leasing af firmabiler på hvide plader er anderledes end ved køb, hvor ingen del af hverken købsmomsen eller af momsen af de løbende driftsudgifter kan fratrækkes i momsregnskabet.

Ved leasing kan en del af momsen fratrækkes. Forskellen skyldes, at der ved køb af biler ikke betales moms af registreringsafgiften. Ved leasing betales der moms af hele leasingydelsen. Også af den del, som kan henføres til leasingselskabets udgift til registreringsafgift. For at ligestille køb og leasing, gives der derfor – på visse betingelser – momsfradrag for en del af leasingydelserne.


De løbende leasingydelser

Løber leasingperioden over mere end 6 måneder, og udgør den erhvervsmæssige kørsel i bilen mindst 10 % af den samlede kørsel, er der fradrag for en del af momsen af de løbende leasingydelser. Omfanget af den erhvervsmæssige kørsel skal kunne sandsynliggøres, men der er ikke krav om et egentligt kørselsregnskab.

Den fradragsberettigede andel af momsen kan højst udgøre 25 % af et beregnet afgiftsgrundlag. I dette indgår alene den del, der kan henføres til forrentning og afdrag på registreringsafgiften. Det betyder, at momsfradraget vil være større ved leasing af en dieselbil med en høj registreringsafgift, end ved leasing af en elbil med lav registreringsafgift.

Den fradragsberettigede moms beregnes og oplyses af leasingselskabet. Virksomheden skal derfor ikke selv gøre noget. Har virksomheden fuldt fradrag for momsen af indkøb, kan hele momsandelen fradrages. Har virksomheden begrænset momsfradrag, gælder dette også for momsen af leasingydelserne.


Udbetalingen

Som udgangspunkt er der ikke fradrag for nogen del af momsen af udbetalingen – den ekstraordinære leasingydelse – der normalt betales ved indgåelse af en leasingaftale. Der gælder dog en undtagelse, hvis udbetalingen er meget høj. Så høj, at det beregnede fradrag af de løbende leasingydelser bliver højere end den faktiske moms af disse. Hvis dette er tilfældet, nedsættes momsfradraget af de løbende leasingydelser til det faktiske momsbeløb af disse. Til gengæld gives der fradrag for en del af momsen af udbetalingen. Det supplerende fradrag skal virksomheden selv beregne som forskellen mellem den faktiske moms og det af leasingselskabet beregnede fradrag.


Efterregninger 

Der gives ikke fradrag for nogen del af momsen af eventuelle efterbetalinger til leasingselskabet ved kontraktens ophør.


Køb af leasingbilen

Det hænder, at en virksomhed anviser et koncernforbundet selskab – eller andre nærtstående – som køber af leasingbilen ved leasingaftalens udløb. I så fald har det købende selskab normalt ikke fradrag for købsmomsen efter de regler, der gælder for bilhandlere, jf. denne nye byretsdom.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.