Håndtering af moms ved køb fra lande udenfor EU

Ved import af varer fra tredjelande er det ikke tilrådeligt at bogføre købet på en konto, hvor der automatisk beregnes importmoms, fordi momsbeløbet i så fald ofte bliver forkert. Ved køb af ydelser er det derimod fint med automatisk momsberegning.
 
Ifølge oplysninger fra Danmarks Statistik så top-3 på listen over lande udenfor EU, hvorfra Danmark i 2024 importerede varer og ydelser, således ud: 
 
Varer   Ydelser
Kina 69,7 mia. kr.   USA 164,3 mia. kr.
USA 59,3 mia. kr.   Storbritannien 60,8 mia. kr.
Norge 36,6 mia. kr.   Singapore 26,4 mia. kr.
Tallene omfatter både privates og virksomheders køb i de pågældende lande.


Moms

Momsreglerne for virksomheders handel med lande udenfor EU er lidt anderledes end ved handel indenfor og giver jævnligt anledning til misforståelser omkring håndteringen af moms i bogholderiet og ved indberetning på momsangivelsen.


Import af varer fra lande udenfor EU

Vi anbefaler, at sådanne varekøb bogføres på en konto uden en tilknyttet momskode, og at importmomsen i stedet bogføres særskilt ud fra importspecifikationen fra Toldstyrelsen, som fremgår af TastSelv Erhverv. Hvis købet bogføres på en konto, der automatisk beregner 25 % erhvervelsesmoms, vil momsbeløbet nemlig som oftest blive forkert, idet importmomsen normalt ikke er lig med 25 % af fakturabeløbet, fordi den beregnes på grundlag af varernes toldværdi, som også omfatter fragtomkostninger og forsikring mv.

På momsangivelsen skal importmomsen medtages i feltet ”Moms af varekøb i udlandet både EU og lande udenfor EU”. Importmomsen kan samtidig fratrækkes som købsmoms, hvis varekøbet sker til brug for en momspligtig aktivitet. Har virksomheden alene varekøb fra lande udenfor EU – og ikke også fra andre EU-lande – skal Rubrik A-varer udfyldes med et nul.


Køb af ydelser i lande udenfor EU

Som hovedregel skal der betales moms i Danmark ved køb af ydelser fra lande udenfor EU.

For visse ydelser, der i overvejende grad bruges i Danmark eller som er omfattet af reglerne for omvendt betalingspligt – herunder transportydelser, arbejde på løsøre samt ydelser fra fx Google, Microsoft og Mailchimp – kan købet mest hensigtsmæssigt bogføres på en konto med en momskode, der automatisk beregner 25 % udgående moms. På momsangivelsen skal beløbet medtages i rubrikken ”Moms af ydelseskøb i udlandet med omvendt betalingspligt”. Altså sammen med ydelseskøb indenfor EU. Den beregnede moms kan fratrækkes som købsmoms, hvis købet sker til brug for en momspligtig aktivitet.

Når det gælder køb af ydelser fra Google m.fl., ser vi ofte fakturaer, hvor der fejlagtigt er pålagt dansk moms. Typisk fordi den danske virksomhed hos leverandøren er oprettet som en privatperson og ikke som en virksomhed. Den forkert opkrævede moms, kan ikke fratrækkes som købsmoms og fritager ikke den danske virksomhed for at beregne moms efter reglerne om omvendt betalingspligt. Forhold som jævnligt fører til efteropkrævninger fra Skattestyrelsen.

For visse ydelser, der købes i lande udenfor EU og som udnyttes udenfor Danmark, skal der ikke beregnes moms efter reglerne om omvendt betalingspligt. Købet bør derfor bogføres på en konto uden momskode. Købet skal ikke medtages på momsangivelsen – heller ikke ved indberetning i rubrikkerne. Hvis der er opkrævet moms af ydelserne i det land, hvori de er købt, vil det normalt være muligt at søge momsen retur via en momsrefusionsordning. Det gælder fx for moms ved korttidsleje af biler, moms af taxakørsel samt moms af hotel- og restaurationsregninger.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.