Undgå arbejdsgiverafgifter i udlandet

En A1-attest er et vigtigt dokument, når en virksomhed sender en medarbejder på arbejde i udlandet, herunder til møder hos kunder eller leverandører eller til en messe eller en konference. Det gælder uanset længden af udlandsopholdet.
En A1-attest er et dokument, der udstedes af Udbetaling Danmark og som dokumenterer, at indehaveren er omfattet af social sikring i Danmark. Det betyder helt lavpraktisk, at den pågældende fx kan blive behandlet på et udenlandsk sygehus uden selv at skulle betale.

Attesten kan udstedes, når der foretages rejser til EU/EØS-lande samt til andre lande som Danmark har indgået en aftale om social sikring med, herunder England, USA og Canada. Du kan læse mere om reglerne på denne side på virk.dk.

En udstedt A1-attest kan ikke genbruges. Der skal søges for hver enkelt rejse. Attesten kan udstedes for en periode på op til to år og i visse tilfælde med mulighed for forlængelse i ét år.

Set fra et dansk perspektiv er der normalt ikke ulemper – men lutter fordele – ved at søge en A1-attest. Det skyldes dels, at vores sundhedssystem er bedre end de fleste andre landes, og dels at de danske arbejdsgiverafgifter er relativt beskedne sammenlignet med andre lande. De danske afgifter omfatter bidrag til ATP, AUB, AFU, finansieringsbidrag samt bidrag til barselsfond og til arbejdsskadeforsikring. I alt ca. 16.000 kr. om året for en fuldtidsansat.


Attestens betydning i udlandet

Dokumentet betyder ikke kun, at den danske stat dækker udgifter til behandling under sygdom eller ulykke i arbejdslandet, men skal i nogle lande også kunne fremvises for at få adgang fx til en byggeplads. Manglende dokumentation kan i værste fald betyde bøder både til medarbejderen og til dennes arbejdsgiver.

En fortsat social sikring i Danmark betyder også, at der ikke skal betales arbejdsgiverafgifter i udlandet. I nogle lande, fx i Tyskland, er arbejdsgiveres bidrag til social sikring ganske betydelige.


Attestens betydning i Danmark

At være socialt sikret i Danmark under et udlandsophold betyder, at indehaveren fortsat gratis kan bruge det danske sundhedsvæsen, og at den pågældende er dækket af de danske arbejdsskaderegler, hvis der sker uheld under arbejde i udlandet, samt er berettiget til pension, dagpenge og børnepenge efter de almindelige regler herfor.


Hvem søger?

Som udgangspunkt er det medarbejderen selv, der har ansvaret for at søge en A1-attest forud for en udlandsrejse. Ved længerevarende udstationeringer er det dog ofte arbejdsgiveren, som tager sig af opgaven eller lader denne indhente af en rådgiver. I BDO har vi således stor erfaring med at bistå virksomheder med indhentelse af A1-attester for deres medarbejdere. Du kan finde kontaktoplysninger i denne publikation.


Udlændinge i Danmark

Også for udlændinge, der arbejder i Danmark, er A1-attesten vigtig. Arbejder de for en dansk arbejdsgiver, skal denne betale danske arbejdsgiverafgifter. Arbejder de derimod for en udenlandsk arbejdsgiver, skal denne kun betale danske arbejdsgiverafgifter, hvis medarbejderen ikke er omfattet af social sikring i sit hjemland. Altså ikke medbringer en A1-attest, der viser dette.


Særregel for Øresundsregionen

Det er mellem Danmark og Sverige aftalt, at hvis en lønmodtager arbejder i begge lande, er den pågældende omfattet af den sociale sikring i bopælslandet, hvis der arbejdes mindst 25 % af tiden i dette land. Arbejdes der under 50 % af tiden i bopælslandet, kan det aftales, at medarbejderen omfattes af den sociale sikring i det land, hvor arbejdsgiveren har hjemsted.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.