Håndtering af moms ved trekantshandler

Det er vigtigt at iagttage kravene til formalia, hvis man vil bruge de forenklede regler om moms ved trekantshandler indenfor EU. Gør man det, kan mellemhandlere til gengæld undgå besværet ved at skulle lade sig momsregistrere i andre lande.
De momsmæssige regler om trekantshandel omfatter de tilfælde, hvor en vare sælges fra en virksomhed i ét EU-land (sælgeren) til en virksomhed i et andet EU-land (mellemhandleren) og herfra videre til en virksomhed i et tredje EU-land (køberen), men hvor varen rent fysisk sendes direkte fra sælgeren til køberen - altså én varebevægelse, men to fakturaer.

Efter de almindelige regler vil en sådan transaktionskæde medføre, at mellemhandleren vil skulle momsregistreres i et af de to andre lande. Dette er imidlertid ikke nødvendigt, hvis følgende betingelser er opfyldt:
  • Sælgeren er momsregistreret i sit hjemland (afsenderlandet). 
  • Køberen (varemodtageren) er momsregistreret i sit hjemland.
  • Mellemhandleren ikke er momsregistreret i køberens hjemland.
  • Mellemhandleren har oplyst sit momsnummer til sælgeren.
  • Varerne sendes direkte fra sælgeren til køberen.

Fakturering og indberetning

Er samtlige betingelser opfyldt, skal handlerne håndteres således:

Sælgeren i EU-land 1 skal fakturere salget uden moms og indberette dette som et almindeligt EU-varesalg med mellemhandleren i EU-land 2 som køber. 

Sælgeren i EU-land 1 skal fakturere salget uden moms og indberette dette som et almindeligt EU-varesalg med mellemhandleren i EU-land 2 som køber. 

Hvis sælgeren er en dansk virksomhed, skal denne således indhente mellemhandlerens momsnummer, som skal verificeres og påføres fakturaen. Værdien af salget (fakturabeløbet) skal medtages på momsangivelsen i rubrik B – varer, og salget også skal indberettes til EU-salgslisten.

Vi anbefaler, at sælger på sin faktura angiver, at der er tale om en trekantshandel, eller at det i hvert fald er synligt, at varen sendes til et andet EU-land end der, hvor mellemhandleren er etableret. 

Mellemhandleren i EU-land 2 skal udstede en faktura med angivelse af købers momsnummer. Derudover SKAL det fremgå af fakturaen, at der er tale om en trekantshandel, og at salget er omfattet af reglerne om reverse charge.

Er mellemhandleren en dansk virksomhed, skal denne kun lave indberetning til EU-salgslisten i feltet trekantshandel. Det betyder:
  • Ingen beregning af moms af købet.
  • Der skal intet medtages i momsangivelsen.
Køberen i EU-land 3 skal indberette købet som et almindeligt EU-varekøb. Hvis køber er en dansk virksomhed, skal denne således beregne erhvervelsesmoms af købet. Denne kan fratrækkes som købsmoms, hvis virksomheden har fradragsret for købet. Derudover skal værdien af købet indberettes i rubrik A – varer.


Opmærksomhedspunkter

Reglerne kan ikke anvendes, hvis én af parterne er hjemmehørende i et land udenfor EU, og heller ikke hvis der er flere end tre parter i handlen. I sidstnævnte tilfælde er der i stedet tale om kædehandel. Det betyder, at der kun kan faktureres uden moms i ét led – typisk det første.

Reglerne håndhæves ganske strengt. Er der udstedt fakturaer, som ikke opfylder kravene, er det principielt ikke muligt at rette op på forholdet ved at udstede kreditnotaer og derefter nye fakturaer med det rigtige indhold. Det gælder derfor om at gøre tingene rigtigt fra starten. 
 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.