Firmajulegaver i 2024 – gavens art er uden betydning

Digitale gavekort er stadig et no-go, når det gælder firmajulegaver, men bortset fra det, gælder der ingen krav til gavens art. Der er således intet til hinder for, at julegaven kan være til medarbejderens børn, hvis man ønsker dette.
Der er ikke ændret i hverken regler eller beløbsgrænser sammenlignet med 2023. Også i år opereres der med to beløbsgrænser. En arbejdsgiver kan i løbet af hele 2024 skattefrit give tingsgaver til sine medarbejdere til en værdi – forstået som arbejdsgiverens kostpris inklusive moms – af op til 1.300 kr. Heri indgår julegaven med 900 kr. Det sidste har kun betydning, hvis den høje beløbsgrænse overskrides. I så fald anses alle gaver – bortset fra julegaven, hvis denne ikke har en værdi over 900 kr. – nemlig for skattepligtige.

En medarbejder, der i løbet af året har modtaget gaver til en samlet værdi på 500 kr. – fx i form af en æske chokolade til påske, en kasse specialøl op til sommerferien og/eller billetter til fodboldkampe, koncerter og teaterforestillinger – og som til jul modtager en julegave til en værdi af 900 kr., vil således være skattepligtig af de 500 kr., fordi den samlede værdi af gaverne overstiger grænsen på 1.300 kr. Har medarbejderen ikke fået gaver af nogen art i årets løb, kan denne til gengæld modtage en julegave til en værdi af 1.300 kr., uden at skulle betale skat af denne.

Gavens art
Det er uden betydning om julegaven til medarbejderen er noget, som denne selv kan bruge, eller om det mest er dennes ægtefælle eller børn, der bliver glade for den.

For nylig var der et opslag på LinkedIn, hvor en virksomhed søgte kontakt til en leverandør af julegaver til børn. Ønsket var, at forældrene skulle kunne vælge en gave fra en hjemmeside, men at både gaver og faktura skulle sendes til virksomheden.

Det fremgik ikke af opslaget, om gaverne er tiltænkt medarbejdernes børn, herunder om gaverne i givet fald skal være i stedet for – eller et supplement til – den årlige firmajulegave til medarbejderne, men hvis det er tilfældet, er det efter vores vurdering uden skattemæssige risici. Gaven vil nemlig stadig udspringe af ansættelsesforholdet og derfor i skattemæssig forstand blive anset for en skattefri gave til medarbejderen, hvis de almindelige betingelser herfor er opfyldt jf. ovenfor.

Når det gælder gaver, der vælges på en hjemmeside, skal man være opmærksom på, at der ikke må være mere end op mod 25 gaver at vælge imellem. I forhold til gaver til børn, er det altså ikke muligt at bruge et digitalt katalog med flere hundrede valgmuligheder.

Kravet om et begrænset antal valgmuligheder skyldes, at gaveemnerne i princippet skal fremstå som udvalgt af arbejdsgiveren. Hjemmesiden må derfor ikke give samme valgmuligheder som et gavekort til et supermarked, et stormagasin eller en handelsstandsforening. Den slags sidestilles nemlig med kontanter og er derfor skattepligtige.

Mange tror, at Skattestyrelsen ikke interesserer sig for den slags, men det gør de. Det er kun få år siden, at der blev offentliggjort en afgørelse, hvor en kommune blev pålagt at lønindberette digitale oplevelsesgavekort til en værdi af 150 kr., som var givet til alle medarbejdere i en bestemt forvaltning i stedet for den årlige julefrokost.
 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.