Husk rejsegodsreglerne, når du tager på ferie i udlandet

De fleste ved godt, at det kan udløse en regning fra Skattestyrelsen i form af told og moms, hvis man køber varer på nettet og får dem leveret til sin bopæl fra et land udenfor EU. Og næppe mange er uvidende om, at der er grænser for, hvor mange dåseøl, der må medbringes, når man kører ind i Danmark fra Tyskland. Men kun få ved, hvad konsekvensen er, hvis man ikke overholder reglerne.

Når det gælder varer, der fysisk bringes med hjem fra ferie- eller forretningsrejser i udlandet, er det de såkaldte rejsegodsregler, som finder anvendelse. De er noget lempeligere end ved køb på nettet og kan i hovedtræk forklares således:

 

Indrejse fra EU

Der skal hverken betales moms eller told af varer, der købes med hjem fra et andet EU-land, så længe varerne er til eget brug. Det gælder uanset arten af varerne.

Spørgsmålet om, hvad det vil sige, at varerne skal være til eget brug, diskuteres jævnligt, når danskere på vej hjem fra bilferie i fx Italien, Frankrig eller Kroatien handler ind i de nordtyske grænsehandelsbutikker.

Den slags findes der ikke klare regler for, men EU har fastsat vejledende mængder pr. person. De lyder blandt andet på 120 flasker vin (90 liter), 14 rammer øl (110 liter), 14 flasker spiritus (10 liter) og 4 kartoner cigaretter (800 styk).

Hvis det er åbenbart, at der medbringes mere end til eget forbrug, kan det blive dyrt. I en byretsdom fra 2020 blev en mand dømt til at betale en bøde på 20.000 kr. for at være kørt ind i Danmark med 88 rammer dåseøl. Herudover måtte han betale den normale afgift for øllene for at beholde disse – formentlig et beløb i underkanten af 1.600 kr.  

 

Indrejse fra lande uden for EU

Ved indrejse med fly eller skib må du højst medbringe varer til en værdi af 3.250 kr. Ved indrejse i bil, bus eller tog er grænsen lavere, nemlig 2.250 kr.

I begge tilfælde gælder der desuden restriktioner i forhold til mængden af blandt andet cigaretter, vin og spiritus. De er markant lavere end ved indrejse fra et EU-land, fx må der kun medbringes 1 karton cigaretter pr. person. Også her er det et krav, at varerne kun er til eget brug, og at de i øvrigt medbringes i den indskrevne bagage eller på den rejsende.

I en få år gammel sag blev en kvinde pålagt at betale over 16.000 kr. i told og moms efter, at hun ved indrejse fra Dubai blev udtaget til kontrol i lufthavnen. Kontrollen viste, at hun i sin håndbagage medbragte tre halssmykker, to fingerringe, to sæt ørestikker og en armring. Langt det meste var købt i Dubai og havde en samlet værdi på over 58.000 kr. Du kan læse afgørelsen her.

I en afgørelse fra sidste år blev en mand pålagt at betale knap 15.000 kr. i told og moms efter, at han rejste ind i Danmark fra Schweiz medbringende et Rolex-ur til en værdi af omkring 60.000 kr. Manden blev ikke udtaget til kontrol i lufthavnen. Sagen opstod efterfølgende, da de danske myndigheder fik oplysninger fra deres schweiziske kolleger om, at manden ved udrejsen havde oplyst, at han havde købt uret under sit ophold i Schweiz.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.