Told: Nye varekoder fra 1. januar 2022

Det kan være en administrativ tung opgave at tilrette virksomhedens systemer til de nye varekoder på toldområdet, men der er ingen vej udenom, hvis man vil undgå, at varer bliver tilbageholdt.

Med virkning fra nytår opdateres de varekoder, der anvendes ved fortoldning af varer, og som gælder på verdensplan. Koderne justeres hvert femte år for at sikre, at de er tidssvarende. Der kommer både nye koder, ligesom indholdet af nogle af de eksisterende koder bliver ændret.

Det er både de såkaldte KN-koder for varer, der eksporteres, som TARIC-koderne for varer, der importeres, som justeres. Det er vigtigt, at virksomhederne med det samme får indrettet deres systemer efter de nye koder. Anvendes en varekode, der ikke længere findes, bliver toldangivelsen nemlig afvist med den konsekvens, at varerne tilbageholdes, indtil en gyldig varekode anvendes.

 

KN-koder

De ændrede koder kan findes ved at slå op i EU-Kommissionens gennemførselsforordning, der er et digert værk på over 1.000 sider, eller ved at bruge kommissionens korrelationstabel. Nye koder er markeret med et stjernesymbol, mens et kvadratsymbol markerer, at indholdet af en kode er blevet ændret.

 

TARIC-koder

I et nyhedsbrev fra Toldstyrelsen oplyses det, at ikke alle de nye koder er klar. Det forventes de først at være sidst i december måned. Virksomhederne kan selv holde øje med, om de nye koder er klar ved at søge i TARIC-systemet under ”Korrelationstabel” i menuen ”Nomenklatur”.

 

De vigtigste ændringer

Opdateringen af varekoderne får særlig betydning for virksomheder, der handler med beklædningsgenstande af tekstil, og for virksomheder, der handler med lamper og belysningsartikler, der udelukkende bruger LED-pærer som lyskilde.

Der kommer endvidere nye koder for fx droner og for elektronisk affald og skrot samt for fladskærmsmoduler, mens opbygningen af positioner for fx glasfiberprodukter og værktøjsmaskiner til bearbejdning af metaller ændres. Også for vareområdet for yoghurtprodukter sker der større ændringer.

 

Kursus i grundlæggende told

Hvis du vil vide mere om de nye varekoder, kan du tilmelde dig vores snarlige todages kursus om de grundlæggende regler for told. Kurset er rettet mod dem, der arbejder med told og international handel og som gerne vil kende reglerne eller opdateres om disse.

På kurset gennemgår vi reglerne fra A-Z, herunder blandt andet import- og eksportprocedurer, samt reglerne for midlertidig opbevaring og for tarifering af varer. Vi gennemgår også helt lavpraktisk, hvordan der skal ske angivelse i Toldstyrelsens systemer.

Målet med kurset er ikke bare at klæde deltagerne på til nemmest muligt at kunne håndtere virksomhedens told på korrekt vis, men især også at fortælle om mulighederne for at spare told, hvilket mange desværre ikke kender til.

Kurset finder sted onsdag den 19. januar og torsdag den 20. januar 2022. Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig dette via dette link. Vi giver en pæn rabat på kursusprisen til ansatte hos vores kunder. Kontakt os herom på kurser@bdo.dk inden tilmelding.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis. Tilmeld dig her.