Endnu en omgang skattefri udbetaling af efterlønsbidrag

Fra 1. januar 2022 kan der søges om skattefri udbetaling af efterlønsbidrag. Dem, der har et godt helbred og som satser på at blive på arbejdsmarkedet, kan være bedst tjent med at sige nej tak til tilbuddet.
 
Selvom der faktisk to gange tidligere – først i 2012 og derefter i 2018 – er givet mulighed for en kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag, så er der stadig næsten 330.000 danskere, der betaler til efterlønsordningen. De får nu mulighed for udbetaling af et pænt stort og skattefrit beløb, idet der til nytår åbnes for en ny omgang skattefri udbetaling til dem, der på dette tidspunkt ikke har nået efterlønsalderen. Vinduet for ansøgning – der skal ske elektronisk via de respektive A-kassers hjemmesider – er som udgangspunkt kun åbent i seks måneder.

 

Hvor stort et beløb?

Beløbets størrelse afhænger af, hvor længe du har betalt til efterlønsordningen. Skattefriheden gælder for efterlønsbidrag, der er indbetalt fra 1999 og frem til 10. oktober 2020. For indbetalinger efter denne dato og frem til udbetalingstidspunktet skal der betales en afgift på 30 %. 

Det er ikke de faktiske efterlønsbidrag, der tilbagebetales. Udbetalingen sker med den aktuelle sats for efterlønsbidrag, hvilken sats er steget gennem årene. Udbetalingen er således ikke bare skattefri, men der udbetales også mere, end der over tid er indbetalt, og som der er opnået skattefradrag for.

Det maksimale beløb, der kan komme til udbetaling, er 138.415 kr. før den nævnte 30 %-afgift og 137.440 kr. efter afgift. Hertil kommer bidrag, som indbetales i perioden fra 1. januar 2022 og frem til udbetalingstidspunktet. 

 

Kan det betale sig?

Selvom tilbuddet om tilbagebetaling af efterlønsbidrag lyder endog meget favorabelt, så findes der faktisk et alternativ, som kan være bedre.

Dem, der fortsætter i ordningen, har nemlig mulighed for at få udbetalt en skattefri præmie på op til 167.196 kr., hvis de forbliver på arbejdsmarkedet og ikke bruger efterlønsordningen. 

Den skattefrie præmie er således ca. 30.000 kr. højere end det maksimale tilbage-betalingsbeløb. Betaler du stadig til ordningen, nedsættes gevinsten med et beløb svarende til det årlige efterlønsbidrag på ca. 4.600 kr. (efter skat). Som en grov tommelfingerregel kan man regne med at skulle arbejde op mod 2,5 år, efter at man når efterlønsalderen, for at det kan betale sig at takke nej til tilbuddet om udbetaling af efterlønsbidrag og i stedet gå efter den skattefrie præmie. Vi anbefaler, at du rådfører dig med din A-kasse, hvis du er i tvivl om, hvad der bedst kan betale sig for dig. 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis. Tilmeld dig her.