Skat på julegavekort

Gavekort er den mest populære firmajulegave, men det er desværre ikke alle typer af gavekort, der er skattefrie. Og modsat hvad de fleste tror, så er det faktisk noget, som skattemyndighederne bruger kræfter på at kontrollere.

Selvom grænsen for den skattefrie firmajulegave i år lyder på 800 kr., så er det langt fra alle virksomheder, der giver julegaver i denne størrelsesorden. En undersøgelse fra Dansk Erhverv fra sidste år viste således, at den gennemsnitlige firmajulegave blandt organisationens medlemmer dengang havde en værdi på 580 kr.

Undersøgelsen viste også, at gavekort har slået købmandskurven som den mest populære firmajulegave.


Vælg den rigtige type gavekort

Når det gælder julegavekort, findes der groft sagt to typer. 

Dels den type, hvor gavekortet reelt er et link til en hjemmeside – en julegaveportal – hvor medarbejderen kan vælge en specifik julegave i et elektronisk katalog hos et gaveartikelfirma, og hvor det formelt set er arbejdsgiveren, der har bestemt indholdet. Et sådant gavekort sidestilles med en egentlig tingsgave fra arbejdsgiveren – og er derfor skattefri – hvis antallet af gavemuligheder i kataloget er begrænset til max. 25.

Den anden type gavekort er den lidt mere gammeldags type. Det vil sige et gavekort, som frit kan anvendes i en eller flere forretninger, og hvor der frit kan vælges mellem alle varerne i denne eller disse. Sådanne gavekort sidestilles i skattemæssig henseende med løn og er derfor i princippet skattepligtig for modtageren. Det gælder også, selvom gavekortet ikke kan veksles til kontanter. 

Mange tror, at skattemyndighederne ikke interesserer sig for julegavekort, og at der derfor ikke er nogen risiko ved at give den sidstnævnte type, men det er en fejl. Faktisk ser vi næsten hvert år tilfælde, hvor myndighederne kræver beskatning af gavekort. Landsskatteretten offentliggjorde således tidligere på året en afgørelse herom.

Sagen handlede om en mindre virksomhed, som af Skatteforvaltningen var blevet pålagt at lønindberette et gavekort på 500 kr., som firmaet havde givet i julegave til en sygemeldt medarbejder. Denne afgørelse blev stadfæstet af Landsskatteretten med den begrundelse, at der ikke var tale om et gavekort, som kun kunne anvendes til nærmere specificerede varer. Altså et gavekort af den ovenfor først omtalte type. 


Gælder også for gavekort i andre sammenhænge

Den strenge praksis om beskatning af generelle gavekort gælder også i forhold til gavekort, der gives i andre sammenhænge, fx ved en medarbejders runde fødselsdag. 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis. Tilmeld dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få alle BDO nyheder og indsigter i din indbakke

Please fill out the following form to access the download.