Det du skal vide om befordringsfradrag

Befordringsfradraget er det mest brugte af alle skattefradrag. For indkomståret 2017 indtastede 1.159.381 borgere et samlet befordringsfradrag på i alt 20,6 mia. kr. I gennemsnit 17.768 kr. for hver.

De fleste ved godt, at man som udgangspunkt er berettiget til befordringsfradrag, når man bor mere end 12 km fra sit job og derfor har over 24 km daglig transport, men det er ikke det samme som, at reglerne er helt enkle. 
 

1.    Transportformen er ligegyldig

Fradragssatserne er de samme, uanset om du cykler, kører på knallert, bruger offentlig transport, kører i egen bil eller sammen med andre. I 2019 udgør fradraget 1,98 kr. pr. km for daglig transport over 24 km og op til 120 km og 0,99 kr. pr. km derudover. Bor du i en udkantskommune, gælder den høje sats også for kørsel over 120 km pr. dag. I 2017 var der ifølge SKAT faktisk hele 432.121 borgere, som beregnede sig ekstrafradrag efter denne særregel, fordi de altså bor i en yderkommune og har mere end 60 km på arbejde.
 

2.    Det er den faktiske kørselsafstand, der gælder

Kører du i egen bil, bestemmer du selv ruten. Du kan få befordringsfradrag for din faktiske kørselsrute, selvom den måske ikke er den korteste, hvis den til gengæld er hurtigere. Kører du med offentlig transport, udregnes fradraget efter normalafstanden i bil. 
 

3.    Faktiske antal arbejdsdage

SKAT regner med 216 arbejdsdage pr. år, men hvis du faktisk arbejder flere dage, er du selvfølgelig berettiget til fradrag for de flere dage. Til gengæld er du ikke berettiget til befordringsfradrag på dage, hvor du på grund af fx afspadsering, hjemmearbejde, sygdom, barselsorlov eller ferie ikke har taget turen til arbejdspladsen.
 

4.    Fradraget regnes fra folkeregisteradressen

Det kræver håndfast dokumentation for de faktiske bopælsforhold, hvis befordringsfradraget skal regnes fra andre steder end din folkeregisteradresse. Det viser en nylig offentliggjort dom fra Østre Landsret. For dem, der bor i sommerhus en del af året, kan befordringsfradraget ikke regnes herfra, hvis dette ligger længere væk fra arbejdspladsen end folkeregisteradressen.
 

5.    Flere jobs

Det er den samlede daglige transport, som er afgørende for befordringsfradraget. Hvis du kører to gange til samme arbejdsplads på én dag, fx på grund af et aftenmøde, eller hvis du har et lønnet fritidsjob på nogle dage, så er det den samlede transport ud over 24 km pr. dag, som giver ret til fradrag. Det er langt fra alle klar over.

Hvis du har et lønnet fritidsjob som fitnessinstruktør to gange om ugen i 40 uger af året, er du berettiget til et årligt befordringsfradrag på 3.168 kr. for kørslen hertil, selvom fritidsjobbet kun ligger i en afstand af 10 km fra din bopæl, hvis du også er berettiget til befordringsfradrag for din transport til dit almindelige arbejde på de samme dage. 
 

6.    Studerende 

Studerende på SU er ikke berettiget til befordringsfradrag for transporten til og fra studiestedet, men er berettiget til fradrag for kørsel til et lønnet studiejob. Se mere her.
 

7.    Ikke fradrag ved arbejdsgiverbetalt transport

Har du firmabil, eller bliver du hentet og bragt af en kollega i en af firmaets biler, fx i en vare- eller mandskabsvogn på gule plader, er du ikke berettiget til befordringsfradrag. Det samme gælder, hvis du modtager skattefri kørselsgodtgørelse for turen.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis. Tilmeld dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få alle BDO nyheder og indsigter i din indbakke

Please fill out the following form to access the download.