Overskydende skat for 2017 udbetales den 10. april 2018

Udbetaling af overskydende skat er for mange som en ekstra lønningsdag. I år indsættes pengene tirsdag den 10. april 2018. Størrelsen af beløbet kan du se på din årsopgørelse, som du officielt får adgang til den 12. marts 2018.

Sidste år udbetalte SKAT overskydende skat med svimlende 17,1 milliarder kr. i den første årsopgørelsesbølge. Det skete til 3,4 millioner borgere, der altså i gennemsnit fik udbetalt lidt over 5.000 kr. hver. Ikke underligt, at mange derfor ser frem til dagen med glæde.

Udbetalingen sker godt en måned efter, at SKAT åbner for adgangen til årsopgørelsen, hvor du kan se størrelsen af den mulige overskydende skat. Det sker officielt mandag den 12. marts 2018, men går det, som det plejer – hvilket vi tror, det gør – kan du nok se årsopgørelsen allerede fredag den 9. marts 2018 fra sidst på eftermiddagen.

Indberetning af fradrag

Når der åbnes for adgangen til årsopgørelsen, åbnes der også for adgangen til at foretage rettelser eller tilføjelser til denne. Selvom der ikke gælder nogen umiddelbar deadline for den slags, kan det være en god idé at gøre det med det samme. Indberetter du ændringerne senest fredag den 30. marts 2018, tages der nemlig hensyn til disse ved udbetalingen den 10. april. 

Erfaringsmæssigt er det ifølge SKAT kun ca. 15 procent af borgerne, som har behov for at ændre i deres årsopgørelse. Flest ændringer foretages normalt i kørselsfradraget, som omkring 350.000 borgere justerer enten opad eller nedad. 

Sidste år med rentegodtgørelse

Overskydende skat for 2017 udbetales sammen med en skattefri rentegodtgørelse på 0,5 %. Det svarer til 5 kr. for hver 1.000 kr. i overskydende skat. Pengene indsættes automatisk på din NemKonto. For de fleste sker det som nævnt tirsdag den 10. april 2018. Beløb under 100 kr. udbetales ikke, men overføres til næste år.

Sidste år var der knap 470.000 borgere, der ikke fik udbetalt den overskydende skat, som de ifølge deres årsopgørelse ellers var berettiget til. Langt de fleste fordi SKAT havde modregnet den overskydende skat i gæld til det offentlige. En mindre gruppe fordi de skulle have mere end 100.000 kr. tilbage. Sådanne udbetalinger tilbageholdes automatisk med henblik på en manuel kontrol til sikring af, at udbetalingen ikke skyldes en fejl. Endelig var der en lille gruppe, som ikke umiddelbart fik penge udbetalt, fordi de ikke havde en aktiv NemKonto.

Årsopgørelsen for 2017 bliver i øvrigt nok den sidste, hvor borgere med overskydende skat får en rentegodtgørelse. Skatteministeren har fremlagt et udkast til lovforslag, der vil hæve rentesatserne for restskat og afskaffe rentegodtgørelsen for overskydende skat. 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis. Tilmeld dig her.