Tag bare en taxa hjem på firmaets regning, det er skattefrit

For nylig kom det frem, at medarbejderne i en af landets største medievirksomheder under visse omstændigheder gerne må tage en taxa til og/eller fra arbejdet på arbejdsgiverens regning, hvis de skal møde før klokken 06.00 eller først har fri efter midnat.

En talsmand for en del af medarbejderne udtalte i den forbindelse, at ordningen - som har eksisteret i mere end 20 år og koster arbejdsgiveren mere end 1 mio. kr. om året – skal ses som en del af lønnen.

Og medievirksomheden er helt sikkert ikke den eneste virksomhed, der har aftaler med medarbejderne omkring den slags. Fx i forhold til medarbejdere, der skal til eller fra en lufthavn i forbindelse med rejser for arbejdsgiveren.

Også i forbindelse med firmaarrangementer – herunder julefrokoster – er det mange steder kutyme, at medarbejderne kan tage en taxa hjem på firmaets regning.

Det siger skattereglerne
Selvom transport mellem hjemmet og arbejdsstedet er en privat sag, så er arbejdsgiverbetalt befordring mellem disse lokationer skattefri. Det gælder, uanset om transporten sker i en taxa eller i en mandskabsvogn. Det fremgår af SKATs juridiske vejledning. Et arbejdssted omfatter i denne forbindelse ikke kun det normale arbejdssted, men også et kursussted, en lufthavn eller en restaurant, hvor der holdes firmafest.

Skattefriheden er dog ikke fuldstændig. Den er nemlig betinget af, at medarbejderen ikke tager befordringsfradrag for strækningen. I princippet sker der således en indirekte beskatning, hvis medarbejderen normalt er berettiget til befordringsfradrag for turen.

Reglen om skattefrihed gælder ikke kun i forhold til lønmodtagere, men fx også for honorarmodtagere samt for politikere og bestyrelsesmedlemmer m.fl., herunder bestyrelsesmedlemmer i idrætsforeninger, golfklubber, boligselskaber mv.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.