Budgetanmeldelse for varmeværker

Nu nærmer årets sig sin afslutning, og der er deadline for anmeldelse af budgetter for kalenderåret 2025. 

Tidligere har vi skrevet om de ændringer, der er på vej, men det er samtidig vigtigt at være opmærksom på de regler, der allerede er gældende nu. Det er afgørende at følge reglerne for budgetanmeldelsen nøje for at sikre overholdelse og optimal økonomisk styring. Her er nogle vigtige punkter at huske på:
 

Overholdelse af budgetanmeldelsesreglerne

Budgetanmeldelsen er en central del af varmeværkernes økonomiske planlægning. Det er vigtigt at sikre, at alle budgetter indberettes rettidigt og i overensstemmelse med de gældende regler. Dette inkluderer:
  • Tidsfrister: Indsend budgettet inden den fastsatte deadline for at undgå risiko for at der opkræves 
  • Korrekt anvendelse af data: Budgettet skal altid gå i nul, og den vurderede akkumulerede over-/underdækning ultimo 2024 skal indregnes i prisen.  
 

Muligheder i afskrivningsbekendtgørelsen

Afskrivningsbekendtgørelsen giver varmeværkerne mulighed for at optimere deres økonomiske situation gennem strategisk afskrivning af aktiver. Her er nogle aspekter at overveje:
  • Langsigtet planlægning: Ved at planlægge afskrivningerne over en længere periode kan varmeværkerne fordele omkostningerne mere jævnt og undgå store udsving i budgettet.
  • Anvendelse af forskellige perioder til afskrivning: Afskrivningsreglerne giver mulighed for at tilpasse afskrivningerne fra år til år. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at de anmeldte afskrivninger også er de afskrivninger, der skal priseftervises. Anlæg skal afskrives med mellem 5 og 30 år (45 år på ledningsnet efter de nye bekendtgørelser).
  • Ingen sammenhæng til regnskab: Der er ikke noget krav til, at afskrivningerne i varmeregnskabet er de samme som i regnskabet efter årsregnskabsloven, og afskrivningerne i varmeregnskabet kan derfor tilpasses. Det er dog vigtigt, at der ikke opstår en urimelig kapitalopbygning, altså hvor der afskrives meget hurtigere, end der afvikles på den tilhørende gæld.
  • Henlæggelser: Der er også mulighed for at anlægge henlæggelser til senere investeringer. Dette kan være med til at skabe en opsparing, således at der vil skulle lånes mindre til investeringen. Der er dog en række krav til henlæggelsen. Den kan tidligst foretages 5 år før og maksimalt med 20 % om året af den samlede værdi og alt i alt maksimalt 75 % af den samlede investering.
 

Afsluttende bemærkninger

Ved at følge disse retningslinjer og udnytte mulighederne i afskrivningsbekendtgørelsen kan varmeværkerne sikre et solidt, økonomisk grundlag for fremtiden. Det er vigtigt at være proaktiv og grundig i budgetplanlægningen for at opnå de bedste resultater.
Husk, at en velplanlagt budgetindberetning ikke kun er et lovkrav, men også en mulighed for at styrke varmeværkets økonomiske sundhed og bæredygtighed.