Start med at identificere og vurdere risici, både interne og eksterne, som kan påvirke jeres organisation – fx naturkatastrofer, cyberangreb og forsyningskædeproblemer. Det gør det muligt at prioritere indsatsen og udvikle målrettede planer. Bør I fx investere i øget sikkerhed, medarbejdertræning og/eller backup-systemer?
En Business Impact Analysis (BIA) er en gode måde at gribe risikovurderingen an. Den giver jer overblik over kritiske funktioner og ressourcer samt deres betydning ved en krise.
Trin i BIA-processen
1. Identificér de kritiske forretningsfunktioner
I skal starte med at identificere de forretningsfunktioner, der er afgørende for driften i jeres organisation. Det kan omfatte produktion, salg, kundeservice, IT-systemer, finansielle processer m.fl. Disse funktioner skal I for alt i verden opretholde under en krise for at minimere konsekvenserne i din organisation. I værste fald skal de hurtigt genoprettes efter krisen.
2. Forstå konsekvenserne, før de rammer jer
I skal vurdere, hvordan forskellige hændelser – fx et cyberangreb, en brand eller noget tredje – kan påvirke de vigtigste funktioner i jeres organisation. Vil det medføre økonomiske tab, tab af omdømme, juridiske konsekvenser, tab af kunder eller? Brug en skala til at vurdere konsekvenserne – fx lav, middel, høj eller 1-5, baseret på hvor alvorlige og sandsynlige de er for jer.
3. Tid og tab: Kend jeres kritiske tolerancer
I skal bestemme hvor lang tid der maksimalt må gå, før de kritiske forretningsfunktioner under eller efter en krise skal være genoprettet. Det kan omfatte Recovery Time Objective (RTO), som angiver den maksimale tid, en funktion kan være ude af drift, og Recovery Point Objective (RPO), som angiver det maksimale acceptable datatab.
4. Hvem og hvad skal holde jer kørende?
I skal identificere de ressourcer, der er nødvendige for at opretholde eller genoprette de kritiske forretningsfunktioner. Det kan omfatte personale, teknologi, udstyr, leverandører osv. Sørg for at have en klar plan for, hvordan I mobiliserer disse ressourcer hurtigt i en krisesituation.