SAGSGENEMGANG SOM ET VIRKSOMT GREB TIL AT STYRKE PRAKSIS

Sagsgennemgang er et effektivt værktøj til at tjekke ens egen sagsbehandlingspraksis efter i sømmene. Det kan være særligt givende på skole- og dagtilbudsområdet og socialområdet, som er områder præget af stor kompleksitet. Læs artiklen her og bliv klogere på, hvordan en sagsgennemgang kan bidrage til at styrke tilhør, trivsel og det tværgående samt tidligt opsporende samarbejde på skole- og dagtilbudsområdet. 

1.    Hvorfor foretage en sagsgennemgang?

Med en sagsgennemgang opnås et ude-fra-og-ind blik i konkrete arbejdsgange, og det kan give en indikation af, hvor man kan sætte ind for at styrke sagsbehandlingen. En sagsgennemgang bør have fokus på initiativer og tiltag, som kan iværksættes med henblik på at imødekomme en stigende kompleksitet i sagerne. 

Hvis man for alvor ønsker at gøre op med uhensigtsmæssige arbejdsgange i sagsbehandlingen, kræver det en stor nysgerrighed på egen praksis. Dette kan være både en svær og sårbar opgave. Ikke desto mindre er det helt afgørende, at man tør stille de rigtige – men nogle gange også svære – spørgsmål til sagsbehandlingen. 

En sagsgennemgang kan have forskelligt fokus. Ofte vil en sagsgennemgang dog kredse omkring områder som: forebyggelse, tidlig opsporing, konkrete indsatser, tværfagligt samarbejde, progression, udarbejdelse af handleplaner, inddragelse af børn og forældre samt rettidig opfølgning. 

Ved at stille sig nysgerrig på egen praksis inden for ovenstående områder bliver man klogere på, hvordan man håndterer de enkelte sager på skole- og dagtilbudsområdet, og man sikrer, at alle børn og unge får det rigtige tilbud med det rette serviceniveau.  

BDO har for nylig foretaget en sagsgennemgang for Næstved Kommune. Næstved Kommune ønskede at få en større gennemsigtighed i deres serviceniveau på tværs i kommunen med fokus på børnesyn og inddragelse af børn og forældre. Læs her hvad Næstved Kommune fik ud af samarbejdet med BDO: 

Det var interessant at få et udefra-og-ind blik. Det var ret vildt at sidde til præsentationen af jeres fund. Det er så spot on i forhold til det, som vi selv har øje for, og det som udfor-drer os. I pointerede rigtig mange ting, som vi lige nu sidder og prøver at lave visitations-procedurer og kulturændringer for”

Der findes ikke et entydigt svar på hvor mange sager, der skal indgå i en sagsgennemgang, og selv med få sager kan man få en indikation af ens sagsbehandlingspraksis. I den konkrete opgave for Næstved Kommune blev der foretaget sagsgennemgang af 5 sager, som var særligt udvalgt af kommunen. Om det relativt få antal sager siger Næstved Kommune: 

Det var ligegodt utroligt, at I kan udlede alt det af så få sager. Vi er blevet bekræftet i, at det vi selv får øje på, også er det I ser. Det fremstår tydeligt, hvor vi har nogle udviklings-potentialer

2.    Hvordan kan sagsgennemgang kvalificere praksis?

Med en sagsgennemgang opnås indsigt i nuværende serviceniveau, ligesom det gør jer klogere på, hvor I med fordel kan sætte ind fremover for at sikre en endnu bedre proces og kvalitet for jeres børn og unge. Kort sagt opnår I indblik i, hvad der fungerer og ikke fungerer i jeres sagsbehandlingspraksis. 

En sagsgennemgang kan desuden være med til at kvalificere arbejdet med at sikre inkluderende læringsmiljøer, da man med sagsgennemgangen kommer tættere på, hvordan man kan arbejde med at inkludere det enkelte barn i regi af almen. Ved at stille sig nysgerrig på egen praksis øges chancerne for at få øje på konkrete tilfælde, hvor barnet muligvis på sigt kan komme tilbage til almen med støtte eller bevæge sig ned af indsatstrappen og over i et mindre indgribende tilbud. Dette vil ikke kun få betydning for det enkelte barn og dennes familie, men det kan også få stor betydning for kommunes økonomi, hvis barnet kan placeres i et mindre indgribende (og billigere) tilbud. Derfor giver det rigtig god mening at dykke ned i, om der kan være sager, der kan håndteres på en mere hensigtsmæssig måde end tidligere. 

Efter gennemført sagsgennemgang vil I opleve at stå tilbage med forslag til initiativer og tiltag, som vil styrke og kvalificere jeres sagsbehandlingspraksis. Med sagsgennemgangen bliver I således klogere på, hvor I kan sætte ind for at styrke tilhør, trivsel og det tværgående samarbejde. Læs her hvordan Næstved Kommune vil bruge sagsgennemgangen fremadrettet: 

Vi vil bruge sagsgennemgangen på interne netværk og dykke ned i opmærksomhedspunkterne. Sagsgennemgangen har givet os et fælles tredje at tale om i det videre arbejde. Den har givet os en anden vinkel og flyttet fokus hen på, hvad der optager andre, og herudfra kan vi bedre tale om hver især, hvordan vi genkender det i vores daglige arbejde

Vil du vide mere?

Er du nysgerrig og vil vide mere? Eller har I brug for hjælp til jeres sagsgennemgang? Så tøv endelig ikke med at tage fat på os. I kan fange os på: