Fremtidssikring af den kommunale tandpleje

Flere kommuner oplever en tiltagende udfordring med at finde den rette balance, hvor tandplejen leverer  et tilfredsstillende fagligt serviceniveau, og samtidig er økonomisk og faglig bæredygtig. 

I vores dialoger med kommunerne ser vi dette imødegås ved forskellige former for driftsmodeller - med hver sine fordele og ulempe: Ren kommunalt, ren privat, hybrid og tværkommunale samarbejder. 

Den rette fremtidige styringsmodel skal tilpasses (og er afhængig af) den enkelte kommunes lokale driftsmæssige forhold og vilkår for tandplejen. Dette f.eks. ift. de politiske målsætninger, strategiske prioriteringer og fokusområder - samt kommunens demografiske og socioøkonomiske udviklinger De lokale forhold og vilkår kan dog med fordel kombineres med inspiration fra andre kommuner, således den fremtidige styringsmodel baseres på et så kvalificeret og nuanceret grundlag som muligt

Mange kommuner oplever store udgiftsstigninger til tandplejen. Vi ser i vores analyser flere faktorer, som skaber et behov for at finde en fremtidssikker og bæredygtig løsning for tandplejen:
 

  • Faldende børnetal: Medfører en uhensigtsmæssig og urentabel drift af særligt de mindre klinikker.
  • Tilflytning til kommunens største byer: Klinikker i yderområder af kommunerne efterlades med et for lille patientgrundlag til en optimal drift, mens omkostningerne i de større byer presses af en stigende population
  • Flere ældre: Flere borgere kan ikke selv komme til tandlæge, hvilket medfører et behov for at omsorgstandplejen kan håndtere et større patientgrundlag i fremtiden.
  • Mangel på tandlæger: Stigende rekrutteringsvanskeligheder for tandlæger gør det vanskeligt at bemande de forskellige tandplejetilbud og klinikkerne optimalt. Hertil kommer en særlig problematik hos kommuner med en decentral klinikstruktur i forhold til at skaffe nok tandlæger med tilladelse til selvstændigt virke.
  • Udvidet målgruppen 18-22 år: Udvidelse til den mere behandlingskrævende målgruppe op til 22 år er en usikkerhedsfaktor for kommunernes budget på området, blandt andet ift.  behandlingstyngde og omfang. 
  • Effektiviseringskrav på de kommunale budgetter. Den generelle kapacitetsudfordring på området kombineret med stigende omsorgs- og specialtandpleje samt brugernes forventninger til serviceniveau tilsiger et øget og vedvarende fokus på effektiviseringspotentialer i tandplejen.  

 
Hos BDO hjælper vi kommuner med at identificere handlingsmuligheder til en effektiv tandpleje understøttet af et budget i balance. Vores tilgang er helhedsorienteret og vi berører derfor en række forskelligartede muligheder f.eks. sammenlægning af klinikker, justeringer af teamsammensætning/indkaldelsesintervaller/ åbningstider, forbedret styringsgrundlag, øget delegeringsgrad, skarpere prioritering, udlicitering og/eller potentialer ved tværkommunale samarbejder. 

Hos BDO kan vi i et samarbejde med jer bistå med:

  • Etablere rette styringsmodel med ophæng i et balanceret budget
  • Drifts- og organisationsanalyse af den kommunale tandpleje
  • Benchmark af jeres tandpleje med sammenlignelige kommuner
  • Potentialeafdækning af forskellige driftsmodeller: kommunalt, privat, hybrid eller tværkommunalt
  • Scenarier for fremtidig drifts- og styringsmodel af tandplejen


BDO balancerer faglige og økonomiske hensyn
Vores erfaringer fra igangværende og tidligere analyser af tandplejen er, at det er muligt at forene tandfaglige og økonomiske hensyn i en ny, optimeret drifts- og styringsmodel for tandplejen. I en involverende og gennemsigtig analyseproces med kommunens økonomi- og fagforvaltning, overtandlægen og evt. tandfaglige medarbejdere tilbyder vi sammen med jer at skabe et overblik over tandplejens nuværende økonomi, styring og drift - samt udarbejde konkrete, handlingsanvisende anbefalinger til styrket og mere fremtidssikret tandpleje.
Serviceeftersynet kan munde ud i en målrettet rapport, fremtidsscenarier, en sagsfremstilling til udvalget og/eller et revideret budget for de næste år. Desuden kommer vi gerne ud og holder oplæg for udvalgets politikere i kommunen.
 
Skal vi uddybe?
Kontakt os for at høre mere om vores erfaringer med analyser af tandplejen. Vi kigger gerne forbi til en uforpligtende snak om mulighederne hos netop jer.
Tag fat i Jonas Kjærgaard Thodsen (jot@bdo.dk) eller Frank Haldager (frh@bdo.dk) for at blive klogere på, hvordan BDO kan hjælpe med at analysere og styrke jeres tandpleje.