Lad falde, hvad ikke kan stå – eller…

19 januar 2015

Berlingske Business har i den seneste tid sat fokus på krisen i landbruget. Ifølge avisen har de 11.000 landmænd en samlet gæld på 362 milliarder, og flere eksperter forventer, at omkring 1.000 af dem bliver tvunget til at kaste håndklædet. Går det helt galt, kan der måske blive tale om mere end 1.500.

Krisen skyldes mange ting. Først og fremmest faldende priser på både svinekød og mælk, men også restriktioner på landmændenes muligheder for at udnytte deres produktionsapparat samt ikke mindst tab på swapaftaler og andre finansielle kontrakter spiller en rolle.

En af dem, som allerede har givet op, er Uffe Bie, der indtil for kort tid siden var formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer. Han drev en ejendom i det midtjyske på 190 hektar jord og med en besætning på 220 økokøer. Men det er slut nu. Onsdag den 7. januar 2015 begærede han sig selv konkurs.

I Berlingske Business den 15. januar 2015 forklarer han, at det var en renteswap fra 2007, som var med til at koste ham gården. At banken ikke ville stille mere likviditet til hans rådighed, da priserne på mælk begyndte at falde, og at den heller ikke ville være med til en akkord. Dermed var konkursen uundgåelig.

Et gammelt ordsprog siger, at man skal lade det falde, som ikke kan stå. Det kan man også mene om de mange kriseramte landbrug. Når vi i BDO alligevel er lidt forbeholdne overfor dette, skyldes det blandt andet den heroiske indsats som Folketinget sidste år ydede for at redde et bornholmsk slagteri.

I BDO håber vi absolut, at bornholmerne bevarer deres slagteri. Vi vil bare – i al stilfærdighed – pege på, at 1.000 konkurser i landbruget samlet set vil få større samfundsmæssig betydning end en enkelt slagterilukning. Derfor synes vi også, at politikerne burde engagere sig i krisen i landbruget.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: