Skærpelse af kontantforbuddet

Med virkning fra 1. juli 2021 er reglerne omkring modtagelse af kontanter blevet skærpet. Erhvervsdrivende må indtil 30. juni 2021 modtage kontanter som betalingsmiddel med op til 49.999 kr. Fra den 1. juli 2021 nedsættes dette beløb til 19.999 kr.

Målet med lovændringen er at begrænse risikoen for hvidvaskning af penge. I loven er det anført, at det er ulovligt at modtage 20.000 kr. i kontanter, hvorfor 19.999 kr. er det højeste lovlige beløb at modtage i kontanter ved en handel.

Alle erhvervsdrivende skal være opmærksomme og sikre, at alle ansatte, der i deres job kan modtage kontanter, er informeret om de nye regler. En overtrædelse af kontantforbuddet vil medføre bøde. Bøden for overtrædelse af kontantforbuddet er som udgangspunkt 25 % af de beløb over beløbsgrænsen i kontantforbuddet - dog mindst kr. 10.000.

De brancher, der primært har oplevet overtrædelser, er bilhandlere, guldsmede, tv-forhandlere og andre detailbutikker, der handler med varer af høj værdi. En erhvervsdrivende kan maksimalt modtage 19.999 kr. i kontanter og ved handler over dette beløb skal beløbet betales ved bankoverførsel, kortbetaling eller tilsvarende transaktion.

Det er vigtigt at bemærke, at reglerne er pr. handel. Hvis en kunde køber møbler for 18.000 kr. og kunst for 15.000 kr. ved en samlet handel, så anses det for en sammenhængene handel, hvor man ikke kan modtage 33.000 kr. Dette vil være en overtrædelse af kontantforbuddet. Hvis det havde været to kunder eller to handler, der var sket helt uafhængig af hinanden, så anses det som separate handler, der begge vil være lovlige at modtage betaling i kontanter, da beløbene er under 20.000 kr.

Du er velkommen til at tage kontakt til os, hvis du har spørgsmål til de skærpede regler.


Kontakt os

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få alle BDO nyheder og indsigter i din indbakke

Please fill out the following form to access the download.