• Anders Therkildsen ApS
Case:

Anders Therkildsen ApS

01 august 2020

Der var engang en masse mennesker, der grinte af en bil. Så en dag holdt de op med at grine. Og fra den dag tog det en drejning – altså for ham, der solgte bilen. Mød Anders Therkildsen ApS i Hobro – en historie om at skabe vækst via loyalitet, hårdt arbejde og tro på lokale kræfter. Også når det handler om revision.

Byggerodet hos Anders Therkildsen ApS er stille og roligt ved at lægge sig. Det er afløst af en splinterny udstillingshal, der fra 1. januar 2016 ene og alene skal rumme ét bilmærke: Škoda.

”Škoda er så stort og fint, at det kræver egne lokaler. Det er en meget, meget fin bil – så den skal repræsenteres ordentligt,” fortæller direktør Thomas Therkildsen.

Med det nye bilhus får bilforhandleren i alt 1300 m2 at boltre sig på - næsten en fordobling af det eksisterende areal. Samtidig markerer udvidelsen kulminationen på en historie, der startede helt tilbage i 1972. Med en benzinstation.

Fra årets joke til årets bil

For en benzinstation ville Thomas Therkildsens far, Anders, nemlig gerne have. Man skal jo starte et sted. Efter nogle år begyndte han også at forhandle brugte biler – indtil en dag, hvor sønnen Thomas kom hjem til sin far med et tilbud. Thomas fortæller:

”Jeg var i lære hos den lokale Opel-forhandler, der også solgte Škoda. Han havde fået mulighed for at overtage Nissan, og så var Škoda nok ikke længere interessant for ham. Derfor spurgte han mig, om min far kunne tænke sig at forhandle Škoda.”

Det endte med, at Anders Therkildsen sagde ja tak. Det var i første halvdel af 1980’erne, hvor Škoda hørte hjemme i Tjekkoslovakiet – og man ofte hørte vittigheder som:

Hvad er forskellen på en Skoda og en gravko?
På gravkoen sidder skovlen foran - i Skodaen sidder "skovlen" indeni.

Og indrømmet: I de første år var det til at overse, hvad Anders Therkildsen solgte af biler. Men tiderne skiftede, mure faldt – og så skete der noget.

”Škoda blev overtaget af tyskerne, og det gav bilen et helt utroligt løft. Pludselig var Škoda virkelig noget, der duede. Octavia blev årets bil i 1997, og der kom gang i forretningen.”

Altid sorte tal

Det har der faktisk været lige siden – trods midlertidig modgang og finanskrise. Anders Therkildsen ApS er hvert eneste år kommet ud med sorte tal. Ifølge deres mangeårige revisor, Michael Graversen, er det ikke tilfældigt:

”Anders og Thomas har været utrolig gode til at se mulighederne i markedet. Det handler både om at have de rigtige bilmærker og om at have sans for godt købmandskab. Samtidig er de begge meget involverede i forretningen. Det har også noget at sige.”

En revisor, der er til at snakke med

Michael og BDO har været med på sidelinjen stort set hele vejen. Både under forhandlinger med banken, når der skulle udvides og investeres mange penge – og når der i det daglige dukker spørgsmål op om det økonomiske:

”Jeg kontakter altid Michael direkte. Og der er altid lynhurtigt svar,” fortæller Thomas Therkildsen. Den nære kontakt har medvirket til at gøre samarbejdet med BDO til en mangeårig og tæt relation:

”Jeg kan sagtens få revideret mit regnskab et andet sted og måske spare lidt, men jeg vil gerne have min lokale revisor. Det er der en tryghed ved. Der handler om gensidig tillid og troværdighed. Jeg kan godt lide, at man kender hinanden og har tillid til hinanden.”

Håber på en gentagelse af historien

I 2012 begyndte Anders Therkild ApS at forhandle Renault – og fik dermed også Renaults ”discountmærke”, rumænske Dacia, med i sortimentet. Thomas Therkildsen er spændt på, hvordan det vil gå med Dacia – og han afviser ikke en gentagelse af Škoda-historien:

”Jeg følger med i de tyske bilmagasiner og trenden dernede. Og jeg må sige, at hvis den nuværende trend breder sig til Danmark, så kan vi måske få samme succes med Dacia, som vi fik med Škoda.”