Sommerhilsen fra BDO Real Estate

Kære læsere
 

Sommeren er endelig over os. I den anledning vil vi gerne ønske jer alle en dejlig sommer fyldt med solskin og afslapning.

Inden vi slipper jer helt, vil vi gerne benytte lejligheden til at reflektere over første halvår af 2023 og se frem mod det kommende halvår i ejendomsbranchen. Det første halvår af 2023 har haft begrænset aktivitet på ejendomsmarkedet i forhold til det, vi oplevede sidste år. Dette skyldtes faktorer som økonomisk usikkerhed, stramninger i lånevilkår og stigende renteniveauer. Hertil kommer, at mange har været tilbageholdende med at investere i ejendomme, da de har ønsket at afvente og observere markedets udvikling.

På trods af dette ser vi dog også små tegn på, at ejendomsmarkedet er ved at komme sig. Folk har gradvist vænnet sig til det nuværende renteniveau og er begyndt at tilpasse sig den nye virkelighed. Landets mæglere melder om stigende køberinteresse, og vi kan håbe, at det er et tegn på, at der er en vis bedring på vej, selvom den måske er langsom.

Når vi ser frem mod andet halvår af 2023, er der flere faktorer, der vil påvirke ejendomsbranchen. Den økonomiske aktivitet forventes at falde som følge af de højere renter. Nogle økonomer taler om, at en recession er uundgåelig, og dette vil naturligvis have en indflydelse på ejendomsmarkedet og kan påvirke handelsaktiviteten. Vi ser spændt frem til at se, hvordan markedet reagerer på de nye udfordringer og tilpasninger.

I første halvår af 2023 præsenterede politikerne de nye ejendomsbeskatningsregler. Hovedloven samler beskatningsreglerne for ejendomsværdiskat, grundskyld (ejendomsskat) og dækningsafgift i en ny samlet lov. Selve lovforslaget fyldte godt 1.000 sider, så de, der havde håbet på et mere enkelt og gennemskueligt ejendomsskattesystem, blev muligvis slemt skuffede. Det nye system vil påvirke beskatningen af både private boliger og erhvervsejendomme, og det vil forventeligt påvirke markedet, herunder priserne. Det bliver spændende at følge med i, i hvilken grad og hvordan de nye regler skal administreres i praksis i andet halvår 2023.

Et andet aspekt, der vil være af stor betydning, er udviklingen af renteniveauet i resten af 2023. Vi kan naturligvis ikke spå om, hvilken retning renten vil bevæge sig. Der er både mulighed for yderligere stigninger, fastholdelse eller endda et fald, hvis recessionen indtræffer, og der bliver behov for at kickstarte økonomien igen.

På trods af udfordringerne vil ejendomsbranchen fortsætte med at være et vigtigt element i vores økonomi. Uanset hvad fremtiden bringer, er det vigtigt for ejendomsbranchen at være opmærksom på og tilpasse sig ændringerne på markedet. Boliger og kommercielle ejendomme vil altid være efterspurgte, og selv i vanskelige tider vil der være muligheder for dem, der er villige til at tage dem.

Her til sidst vil vi blot ønske jer alle en god sommer med alt, hvad den måtte indebære. Vi krydser fingre for et bedre ejendomsmarked for resten af 2023, og vi følger naturligvis udviklingen nøje, så vi bedst kan opdatere og hjælpe jer med at navigere i dette omskiftelige marked.

 

Sommerhilsner,

BDO Real Estate

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få alle BDO nyheder og indsigter i din indbakke