Energi & Forsyning artikel:

Hvorfor investerer verdensberømte milliardærer nu i energilagring?

15 maj 2019

Søren Peter Nielsen, Partner, statsautoriseret revisor |

Det lyder som en blå bog for teknologi-milliardærer, når man gennemgår navnene bag en ny fond, der investerer i startups inden for energiteknologi. Bill Gates, Jeff Bezos, og Alibabas Jack Ma – samt en perlerække af andre milliardærer - har sammen lagt en milliard dollars i investeringsfonden Breakthrough Energy Ventures (BEV). De penge er allerede begyndt at finde vej til innovative startups inden for energisektoren.

Breakthrough Energy Ventures investeringer giver en indikation af, hvordan fremtiden for energiproduktion og -lagring kan se ud. De kan give inspiration til professionelle i energibranchen. Samtidig illustrerer investeringerne, at nye energiselskaber og entreprenører med fokus på energiteknologi har flere forskellige muligheder for adgang til kapital, end man måske i første omgang tænker er tilfældet.

Vejen til kapitalforøgelse kan ofte være fyldt med papirarbejde og formularer, som kan fjerne fokus fra innovation, salg, drift og udvidelse af din virksomhed. Det er blandt andet her, at vi fra BDO Danmarks branchegruppe for energi og forsyning kan hjælpe. Kontakt os for at høre mere om, hvordan vi kan bistå dig med at få det optimale ud af din virksomhed.


Investeringer i energilagring stiger voldsomt

BEV er langt fra de eneste, der investerer i energilagring. Som BDO International har kortlagt i en analyse af investeringer inden for energiindustrien, så er de allerstørste europæiske energiselskaber også med fremme. Antallet af virksomhedshandler forventes at stige voldsomt i de kommende år. Blandt andet på grund af en eksplosiv udvikling inden for markedet for energilagring.

I Danmark er der også gang i markedet. Blandt andet har Ørsted sat øget fokus på energilagring. Der er samtidig en række pilotprojekter i gang – blandt andet i P-hus Lüders i Københavns Nordhavn. Den massive produktion af vedvarende energi herhjemme er en af de centrale årsager til , at både industrien og forskere er fortalere for et stort dansk sats på energilagring. Vi har kort fortalt et behov for at modvirke udsvingene i energiproduktion, der er en uundgåelig del af den grønne omstilling.

Det var en af pointerne ved et arrangement på DTU, hvor repræsentanter fra virksomheder som Haldor Topsøe, Rambøll og startup-virksomhederne Lithium Balance og WhattsUp Power samt forskere fra DTU Energy fortalte om de gode forretningsmuligheder forbundet med energilagring.


Viser Breakthrough vej til fremtiden?

BEV har blandt andet investeret i Form Energy, en amerikansk virksomhed der udvikler en ny form for flow-batteri, der skal kunne lagre energi i lange perioder. Helt op til flere måneder ad gangen. Flow-batterier kan genoplades mange gange og kan gemme store mængder energi. De har imidlertid tendens til at være mekanisk komplekse og kræver meget plads. Det er blandt andet de udfordringer, som Form Energy arbejder på at løse.
En anden investering er Quidnet Energy, der har udviklet ’Flex Formation Subsurface Pumped Hydro.’ Bag den mundfuld gemmer der sig en teknologi, som skal revolutionere underjordisk pumpet hydro-energilagring. Overskydende energi bruges til at pumpes vand under tryk ned i undergrunden. Når der er behov for energien, føres vandet op igennem en turbine og genomdannes til strøm.
I punktform tæller Breakthrough Energy Ventures investeringer desuden:
•    QuantumScape: Udvikler solid-state litium-batterier. Fordelene inkluderer, at solid-state batterier er mindre, har højere lagringskapacitet og er billigere. QuantumScape har ud over BEVs modtaget 100 millioner dollars i funding fra VW.
•    Commonwealth Fusion Systems (CFS): Arbejder sammen med Massachusetts Institute of Technology (MIT) på den hellige gral inden for energiproduktion: Fusionsreaktorer. CFS udvikler en såkaldt ARC tokamak-reaktor.  
•    CarbonCure: Har en metode, som permanent binder CO2 i cement under fremstillingsprocessen. Cementfremstilling står for syv procent af verdens samlede CO2-udledning, og CarbonCures mål er at sænke den udledning med 500 megatons om året.
•    Fervo Energy: Bruger såkaldt ‘mixed medium stimulation’ i sine geotermiske energianlæg. Fervo Energys anlæg kan producere omkring 150kW elektricitet, og er modulært designet, så de kan sammensættes efter Lego-princippet.
•    DMC Biotechnologies: Fremstiller biobrændsel og andre bio-produkter ved hjælp af mikrober. DMC står for Dynamic Metabolic Control, som er en fremstillingsteknologi, der sænker udgifter og researchtid for fremstilling af nye materialer ved hjælp af mikrober.
Listen over BEVs investeringer kan forhåbentlig både tjene som indsigt og inspiration for branchefolk og den generelle danske befolkning. Pointen er, at der sker rigtig meget inden for energibranchen I disse år – og at der er rige muligheder for entreprenører og start-ups.


Find vej i de mange investeringsmuligheder

Entreprenører og iværksættere inden for energibranchen kan desværre ofte tale med om, at det kan være både besværligt og frustrerende at søge midler til at omsætte gode ideer til nye virksomheder.

En undersøgelse fra 2016 viste, at nye cleantech energivirksomheder ofte skulle tale med 50 potentielle investorer, før de fik finansiering. I nogle tilfælde var tallet helt oppe på 250.

Det er selvfølgelig ikke altid tilfældet, og der er mange gode støtteordninger herhjemme som kan hjælpe med at omsætte ide til praksis I en profitabel virksomhed. For eksempel det Energiteknologiske Udviklings- og Innovationsprogram (EUDP), som i 2019 har en pulje på 437 millioner kroner til ny energiteknologi.

Vi har dog måske I Danmark en tendens til at glemme de internationale investeringsmuligheder – såsom eksempelvis Breakthrough Energy Ventures, som har lanceret en investeringsfond med €100 millioner i samarbejde med EU.

Hvad enten det er nationale eller internationale investeringsmuligheder, så kan ansøgningsprocessen tit skræmme – og den tager tid og energi væk fra virksomhedsudvikling og produktinnovation. Her kan vi bistå med sparring og hjælpe med at optimere chancerne for at få det ud af et ansøgningsarbejde, som du gerne vil.

Kontakt os