Rapport:

BDO European Survey 2020: Danske virksomheder er mest vækstoptimistiske i et ellers presset europæisk erhvervsklima

10 juli 2020

Virksomheder i 7 ud af 8 europæiske lande giver i BDO European Survey - en fælleseuropæiske undersøgelse foretaget af BDO’s internationale rådgivnings- og revisionsnetværk - udtryk for, at det fremover vil blive sværere at drive forretning i deres hjemland. Erhvervslederne i de adspurgte virksomheder mener, at erhvervsklimaet i det enkelte land vil lide et knæk som følge af Corona-krisens sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser.

I Danmark er det godt halvdelen af virksomhederne, som forventer, at det nationale erhvervsklima vil blive forværret. Stig Holst Hartwig, administrerende Direktør for BDO i Danmark, siger om undersøgelsen:

Corona-krisen har allerede været en særdeles udfordrende periode for mange virksomheder. Derfor skal vi tage det seriøst, når hver anden danske erhvervsleder forventer, at forretningsgrundlaget for hans eller hendes virksomhed bliver forværret i løbet af de næste seks måneder.

 

Statsstøtte redder hver femte virksomhed

De europæiske virksomheder har generelt ikke den store tiltro til den nærmeste fremtid, viser European Survey. Den manglende optimisme stammer fra et par hårde måneder med nedlukninger og faldende omsætning under Corona-krisen. BDO’s undersøgelse viser, at ikke mindre end hver femte europæiske virksomhed forudser, at de ville være gået konkurs uden national statsstøtte.

Værst står det til i Storbritannien, hvor 40 % af virksomhederne vurderer, at støtte fra staten var essentiel for at holde deres forretning kørende. I Danmark er det kun hver tiede virksomhed, som mener, at de ikke havde klaret sig igennem Corona-krisen uden hjælpepakkerne.

Det er i dag stadig 9 % af de europæiske virksomheder, som ikke er sikre på, at de klarer sig igennem den nye globale krise.

 

Danske virksomheder har størst tro på vækst

Selvom de danske virksomheder forventer, at det generelt bliver sværere at drive forretning i Danmark, hersker der fortsat en tro på vækst. Det er således knap 70 % af de danske virksomheder, som enten ønsker at vækste deres markedsandele eller bevare deres position som markedsleder ved at beskytte deres markedsandele.

Til sammenligning har kun cirka hver tredje virksomhed i Spanien og Storbritannien fokus på at vækste eller beskytte deres nuværende position på markedet.

Det er et positivt tegn, at de danske virksomheder trods alt bevare en vis tro på, at de også efter Corona-krisen kan vinde nye markedsandele. Vi har brug for virksomheder, som kan og vil stile efter at skabe økonomisk vækst og på sigt nye arbejdspladser, hvis vi skal indhente noget af det tabte, som Corona-krisen har medført,” siger Stig Holst Hartwig.

 

Om undersøgelsen

Vores internationale rådgivnings- og revisionsnetværk, BDO Global, har stået for European Survey-undersøgelsen. 244 erhvervsledere i virksomheder fra otte europæiske lande har medvirket. De otte lande er Belgien, Danmark, Frankrig, Tyskland, Italien, Norge, Spanien og Storbritannien. I alt 31 danske virksomheder har deltaget.

Det er knap 90 % af de deltagende virksomheder, som har 100 eller flere ansatte. 98 % af virksomhederne har som minimum en omsætning på 20 mio. euro.

Du kan hente og læse hele European Survey-rapporten, der har fokus på de fælleseuropæiske resultater, eller kontakte os for at høre mere, om de danske virksomheders svar.

 

Hent rapporten