• Små virksomheder kan også få en digital identitet

Små virksomheder kan også få en digital identitet

20 oktober 2014

Nu kan også de helt små virksomheder få et CVR-nummer og dermed en digital identitet. Siden 18. september 2014 har man kunnet registrere en personligt ejet mindre virksomhed, PMV, hos Erhvervsstyrelsen.

Den nye virksomhedsform, PMV, er en mulighed for de helt små personligt ejede virksomheder med en omsætning under 50.000 kroner om året. Disse virksomheder har ikke pligt til at lade sig registrere, men de kan frivilligt vælge at gøre det og få et CVR-nummer og dermed en digital identitet.

Virksomheder med en årlig momspligtig omsætning på under 50.000 kr. kan frivilligt vælge at lade sig momsregistrere. Fra september 2014 er det nu muligt at registrere en personligt ejet mindre virksomhed og få et CVR-nummer uden at lade sig momsregistrere.

En række digitale værktøjer følger med

Det er gratis at registrere en personligt ejet mindre virksomhed, men virksomheden skal samtidig tilmeldes en række digitale værktøjer, så den kan kommunikere digitalt med det offentlige.

En PMV skal oprettes digitalt, ligesom alle registreringer skal foregå digitalt. Man kan oprette en personligt ejet mindre virksomhed på Virk.dk – ”Start virksomheden”.

Med registrering følger et CVR-nummer, som giver disse virksomheder mulighed for at få en digital signatur, som kan benyttes i forbindelse med digital indberetning til det offentlige.

Herudover bliver der automatisk oprettet en digital postkasse, tilknyttet CVR-nummeret, som virksomheden skal aktivere, så virksomheden kan modtage al post fra det offentlige i sin digitale postkasse. Den digitale postkasse bliver altså et krav for de virksomheder, der registrerer sig.

PMV er de helt små erhvervsvirksomheder

En personligt ejet mindre virksomhed, PMV, skal have en omsætning under 50.000 kroner om året. Den skal være ejet af en person, som står for alle beslutninger i virksomheden, og som hæfter økonomisk. Overskuddet af en personligt ejet mindre virksomhed bliver beskattet som personlig indkomst. Virksomheden må ikke have ansatte. Det skal være en erhvervsvirksomhed - ikke en hobbyvirksomhed.

En PMV kan f.eks. være den lille mekaniker, den mobile frisør, en internethandel eller en virksomhed i opstartsfasen, som er usikker på sin omsætning.

Hvis virksomheden vokser til enkeltmandsvirksomhed

Hvis en personligt ejet mindre virksomhed får en omsætning på over 50.000 kr. om året eller får ansatte, kan virksomheden ikke længere være registreret som en PMV. Når virksomheden vokser sig større, får man nemlig en række forpligtelser over for det offentlige.

Registrering er f.eks. ikke længere frivillig, når virksomhedens omsætning er højere end 50.000 kroner om året, ligesom en virksomhed med ansatte f.eks. skal indberette A-skat, arbejdsmarkedsbidrag og ATP-bidrag mv. Virksomheden skal så skifte sin driftsform til at være en enkeltmandsvirksomhed. Virksomheden kan stadig beholde sit CVR-nummer ved sådan et skifte.