P-afgifter ved kundebesøg kan ikke dækkes skattefrit

04 maj 2016

Hvis du får skattefrie kørepenge, når du er på kundebesøg eller til møder ud i byen, kan du ikke få dækket eventuelle p-afgifter skattefrit. De er nemlig indregnet i satsen for den skattefrie kørselsgodtgørelse.

I de større byer, herunder først og fremmest i København, er det efterhånden lidt af en kunst at finde en parkeringsplads. Og at finde en gratis en af slagsen er næsten umuligt. Det gælder også i lufthavnene, hvor parkering i bare nogle få dage, er en dyr affære.

Derfor er det heller ikke overraskende, at de fleste arbejdsgivere tilbyder at dække medarbejdernes p-afgifter, når disse tager på kundebesøg i ind- eller udland. Dækningen af sådanne udgifter kan imidlertid ikke ske skattefrit, hvis medarbejderen kører i egen bil og modtager skattefrie kørepenge for turen. Det skyldes, at udgifterne til parkering er indregnet i satsen for den skattefrie kørselsgodtgørelse.

I skattemyndighedernes Juridiske Vejledning er der således anført følgende:

”Befordringsgodtgørelsen skal dække de udokumenterede, ordinære erhvervsmæssige driftsudgifter til befordringsmidlet, som fx udgifter til benzin, vedligeholdelse, parkering, vægtafgift, afskrivning, finansiering og forsikring. ”

Eventuelle motorvejs- og broafgifter er derimod ikke dækket af befordringsgodtgørelsen og kan derfor refunderes af arbejdsgiveren efter regning uden skattemæssige konsekvenser for medarbejderen.

Kører du på kundebesøg i en firmabil, udløser det ikke beskatning, hvis arbejdsgiveren refunderer p-afgifterne. Det gælder, uanset om bilen er på hvide eller gule plader.

Beskattes du af fri bil, fordi du har en firmabil til rådighed for privat kørsel, kan din arbejdsgiver således godt dække p-afgifter i forbindelse med kundebesøg, uden at det udløser beskatning. Det skyldes, at satsen for beskatning af firmabiler ikke dækker den slags udgifter.

Det udløser heller ikke beskatning, hvis din arbejdsgiver betaler for en p-plads ved dit hovedarbejdssted, hvis du ikke modtager skattefrie kørepenge hertil.