Moms og told når du shopper i britiske netbutikker

13 juli 2016

Det britiske pund er faldet voldsomt i værdi. Kombineret med en momssats på kun 20 % giver det mulighed for at spare penge, når du handler i en britisk netbutik.

Udfaldet af Brexit-afstemningen har fået værdien af det britiske pund til at falde drastisk. Og da momssatsen på de kanter er lavere end i Danmark, giver det gode muligheder for både private og for virksomheder til at spare penge ved at handle i britiske netbutikker. For virksomheder dog kun på grund af den lavere valutakurs, jf. nedenfor.

Regler for private
Som privatperson skal du hverken betale told eller moms – og normalt heller ikke punktafgifter – af varer, som du får tilsendt fra en leverandør i et andet EU-land.

Så længe Storbritannien er medlem af EU, kan du derfor roligt udnytte den lavere momssats og valutakurs til at gøre en god handel.

Uanset om du selv henter varen i udlandet, eller om du køber varen via nettet, så er den pris, du betaler til forhandleren, all inklusive.

Bemærk, at der gælder andre regler, hvis du køber varerne på en engelsk hjemmeside, men får dem leveret fra Kina eller fra et andet sted uden for EU.

I så fald skal der nemlig betales moms med 25 %, hvis du køber for mere end, hvad der svarer til 80 kr. eksklusive fragt. Og der skal betales told, hvis du køber for mere end, hvad der svarer til 1.150 kr. eksklusive fragt.

Det er altså ikke hjemmesideadressen, som er afgørende for, om der skal betales moms og told, men derimod det land som varerne rent fysisk kommer fra.

Og det er ikke muligt at undgå betalingen af moms og told, hvis varerne rent faktisk kommer fra et land uden for EU, og beløbsgrænserne er overskredet.

Transportøren af pakkerne (fx Pakkeposten) sørger i sådanne tilfælde automatisk for opkrævning af moms, told og afgifter, hvis der skal betales sådanne beløb.

Regler for virksomheder
Virksomheder, der shopper i britiske netbutikker må nøjes med at glæde sig over den lave kurs på pund.

Når momsregistrerede virksomheder i Danmark køber varer i andre EU-lande, skal de nemlig oplyse deres danske momsnummer i forbindelse med købet og modtager i så fald en faktura uden moms.

Virksomheden skal herefter i sit danske momsregnskab som altovervejende hovedregel beregne 25 % dansk moms af købet, som skal angives til SKAT som en udgående moms. Samtidig kan virksomheden, som udgangspunkt, få fradrag for et tilsvarende momsbeløb som indgående moms, hvorved momsbelastningen går i nul. Se i denne forbindelse vores artikel i Depechen 2016, nr. 11, om momsudfordringer ved EU-køb.

Virksomheder, der køber varer i Storbritannien, skal ligesom private ikke betale told af varerne, så længe Storbritannien er medlem af EU.