Vi har smugkigget

17 marts 2014

BDO Barometret er vores årlige analyse, der viser, hvordan det står til hos de mindre og mellemstore virksomheder. Hvordan det gik i det seneste år og hvilke forventninger, der er til det nye.
 
Analysen er baseret på en gennemgang af ca. 45.000 regnskaber og suppleret med en spørgeskemaundersøgelse. Det sidste er altid det mest spændende. Den giver nemlig et rimeligt sikkert fingerpeg om, hvad vej vinden blæser.
 
Vi er godt i gang med årets undersøgelse, som vi offentliggør resultatet af den 22. maj 2014. Vi har imidlertid allerede smugkigget i de første små 1.000 indkomne svar i spørgeskemaundersøgelsen.
 
Nogle af de centrale spørgsmål angår forventningerne til udviklingen i omsætningen, til antallet af medarbejdere og til investeringslysten.
 
De foreløbige svar viser, at knap 60 % forventer en stigende omsætning. Også ca. 60 % forventer at foretage investeringer i år. Langt de fleste dog kun i niveauet op til 1 mio. kr. Kun en tredjedel af virksomhederne forventer at ansætte flere medarbejdere.
 
Den umiddelbare – forsigtige – konklusion er, at det ser fornuftigt ud. Men ingenlunde prangende. Det flugter meget godt med vores egen fornemmelse.
 
Helt anderledes ser det ud hos de store virksomheder. Sydbank har netop offentliggjort en analyse af forventningerne til 22 af Danmarks største virksomheder. Undersøgelsen viser, at disses overskud efter skat samlet set vil stige med ikke mindre end 30 % i 2014.
 
Den store fremgang begrundes med lysere konjunktur- og markedsudsigter. Det vil få omsætningen til at vokse pænt. Og da virksomhederne er toptrimmede, vil en god del af omsætningsfremgangen aflejre sig på bundlinjen.
 
Vi håber, at forudsigelsen omkring de store virksomheder holder. For det vil være til stor glæde for de mindre og mellemstore virksomheder, som jo i vid udstrækning servicerer og leverer til de store. Derfor kommer opsvinget også tidligere til de store end til de knap så store.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: