SMV’erne tager lærlinge ind!

18 maj 2015

I dagbladet Licitationen kunne vi forleden læse en artikel om en undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget, af hvilke virksomheder, der især tager lærlinge ind. 

Ifølge undersøgelsen er der i øjeblikket over 12.000 unge, der søger en praktikplads i en virksomhed. Heraf har de 2.000 et akut behov.

Undersøgelsen viser, at de mindre virksomheder er langt bedre end de store virksomheder til at ansætte lærlinge. Virksomheder med under 50 ansatte tager typisk 6 lærlinge pr. 100 faglærte, mens virksomheder med 50 eller flere ansatte kun tager 4 lærlinge pr. 100 faglærte.

Geografisk er det da også provinsvirksomhederne, som tager det største slæb. I Nord- og Vestjylland har hver tredje virksomhed med mindst 4 ansatte og faglært personale ansat en lærling, mens det kun er hver femte virksomhed i København, som har det.

For mig er konklusionen ikke overraskende. Heller ikke selv om det alt andet lige er nemmere at håndtere og beskæftige en lærling i en stor virksomhed end i en mindre virksomhed. Forklaringen er – tror jeg – at ansættelse af lærlinge i de mindre virksomheder ikke kun sker ud fra en almindelig behovsanalyse. Det sker også, fordi de føler et lokalt samfundsansvar.

I de mindre bysamfund kender alle hinanden. Når ”naboens” søn eller datter spørger om muligheden for en praktikplads, strækker man sig derfor langt for at imødekomme ønsket. Sådan har det altid været – og heldigvis for det.

Desværre har medierne ikke den store fokus på de mindre virksomheder og deres betydning for samfundet. Næsten al opmærksomhed rettes mod de store virksomheder. Det illustreres tydeligt ved, at undersøgelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bærer overskriften ”Store virksomheder tager ikke nok ansvar for fremtidens faglærte”. Jeg synes, de skulle have kaldt den: ”De mindre virksomheder er bedst til at tage lærlinge”.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.