Slag i luften

22 august 2016

Regeringen kommer snart med sin 2025-plan. Og i forlængelse af offentliggørelsen af denne kommer der med sikkerhed en række politiske forhandlinger, som hen mod jul sikkert ender med et forlig. En aftale hvor ingen partier får opfyldt bare det halve af deres ønsker, men hvor alle sikkert får lidt.

I øjeblikket bruges alle kræfter på at positionere sig. Det betyder, at der opsendes et utal af prøveballoner.

En af disse kom forleden fra socialdemokraterne, der på erhvervsområdet vil kaste deres kærlighed på landets mindre og mellemstore virksomheder. De vil belønne disses investeringer i maskiner, teknologi og it med forhøjede skatteafskrivninger.

Hvordan det helt præcist skal udmøntes, har socialdemokraterne endnu ikke besluttet sig for. De har blot anbefalet regeringen at afsætte en halv milliard til formålet.

I BDO kæmper vi de mindre og mellemstore virksomheders sag. Derfor begejstres vi hver gang et politisk parti vil gøre noget for denne vigtige – men ofte oversete – del af dansk erhvervsliv.

Men vi er altså nødt til at sige til socialdemokraterne, at ekstra skatteafskrivninger ikke er, hvad disse virksomheder sukker efter. Det så vi klart i 2012, hvor den daværende S-regering åbnede et særligt investeringsvindue, som gav forhøjede skatteafskrivninger til de virksomheder, der i en bestemt periode investerede i fabriksnye driftsmidler.

Dengang var reglerne møntet på alle virksomheder. Det nye S-forslag er kun rettet mod SMV’er. Det bliver det imidlertid ikke bedre af.

Ingen virksomheder – hverken store eller små – foretager investeringer af nogen art, bare fordi de får et lille statstilskud oven i hatten i form af ekstra skatteafskrivninger.

Hvis politikerne gerne vil ”nurse” de mindre og mellemstore virksomheder, så findes der andre og bedre metoder til at gøre dette på. De kan eventuelt finde inspiration i vores nylige udgivelse, SMV Barometret 2016.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.