Skån nybegynderne

18 august 2014

I en ideel verden ville ingen iværksættere drømme om at starte egen virksomhed uden forudgående brancheanalyser, virksomhedsplaner og detaljerede budgetter.

I den virkelige verden ser det anderledes ud. Vi ser jævnligt eksempler på iværksættere, der - groft sagt - starter med hovedet under armen. Bare fordi de tror på ideen. Det er en af forklaringerne på, at så mange lukker igen efter ganske få år.

Små virksomheder giver ofte underskud i de første år, og det kan være svært at bære. Og som om det ikke er nok, at forretningen giver underskud, så må en del iværksættere også slås med SKAT om retten til at fratrække underskuddet.  

Vi ser således jævnligt tilfælde, hvor SKAT forsøger at nægte fradrag for underskud med den begrundelse, at virksomheden ikke er drevet tilstrækkeligt professionelt. At der reelt er tale om en hobbyvirksomhed. Og underskud af sådanne virksomheder kan ikke fratrækkes.  

Problemet ved den slags sager er ikke kun af fremadrettet karakter. Hvis SKAT rejser en sådan sag i begyndelsen af et kalenderår, kan de efter de gældende regler nægte fradrag for de seneste 4 års underskud. Hertil kommer et eventuelt forskudsregistreret underskud for det igangværende år.

Samlet set kan en iværksætter derfor komme til at sidde med en regning svarende til skatten af 5 års underskud. Det vil være en effektiv kur mod nogensinde at prøve at starte selvstændig virksomhed igen.

I BDO synes vi, at skattereglerne bør understøtte iværksætterne i videst muligt omfang. Vi har nemlig brug for dem.  

Konkret foreslår vi derfor, at skattereglerne ændres således, at SKAT kun kan statuere hobbyvirksomhed for det seneste år. Det vil være et godt signal at sende til iværksætterfolket. Og da ingen kan leve af underskud, er risikoen for misbrug meget lille.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: