Penge er ikke alt

23 maj 2016

En ny rapport fra Krifa viser, at et meningsfuldt arbejde, og oplevelsen af at kunne magte dette, topper listen over kilder til god arbejdslyst hos lønmodtagere. Lønnen er kun nummer otte på listen.

I en kommentar til undersøgelsen blev Anton Eg Andersen, psykolog ved Arbejdspsykologisk Center, i Jyllands-Posten citeret for følgende udtalelse.

”Så længe vi tjener nok til at kunne betale vores regninger, så er det ikke det, der betyder noget for vores arbejdsglæde. Og en høj løn er heller ikke nok til at fastholde folk i et job”.

Konklusionen er givetvis rigtig og ikke spor overraskende. Den danske kultur tilsiger, at penge ikke er alt.

Det er det heller ikke for de selvstændige. Hvis man spurgte dem om deres vigtigste kilder til arbejdsglæde, ville de med usvigelig sikkerhed svare, at det er tilfredse kunder og tilfredse medarbejdere.

Det betyder ikke, at de selvstændige ikke gerne vil tjene penge, for det vil de naturligvis. Og de lader hellere end gerne den ene lange arbejdsdag afløse den anden i forsøget på at gøre det, men faktum er, at de ikke lykkes ret godt med at skabe de overskud, som de har potentiale til.

Det skyldes blandt andet, at de arbejder uden kortsigtede indtjeningsmål, at de ikke er kyniske, og at de er tilfredse med lidt.

At de ikke er kyniske betyder, at de strækker sig rigtig langt for at gøre deres kunder tilfredse og endnu længere for ikke at fyre deres medarbejdere. Den slags går ud over lønsomheden. Og det ved de skam godt. De synes, at livet som selvstændig er hårdt, men de ville ikke vælge anderledes, hvis de fik muligheden.

Hvis vi vil have mere ud af de selvstændige, skal vi starte med at anerkende deres virke, og det offentlige skal acceptere, at de mindre virksomheder nødvendigvis skal have længere snor og mere vejledning end de store virksomheder.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.