Nej, vi står ikke på Panama-listen

11 april 2016

Den forgangne uges største mediehit var uden tvivl historien om de såkaldte Panama Papers. Det var et kraftben, som der blev kogt meget suppe på. En saftig historie om lækage af ikke mindre end 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Dokumenterne viser angiveligt, hvordan advokatfirmaet har samarbejdet med et meget stort antal banker og rådgivere om at etablere skattely-strukturer for kunder over hele verden.

Angiveligt er omkring 300 danskere nævnt på listen, og en lektor på Københavns Universitet har vurderet, at vi danskere samlet har placeret et beløb i størrelsesordenen 100-150 mia. kr. i skattely. Det stod at læse i Jyllands-Posten forleden.

Foreløbig er det ikke lykkedes for medierne at afsløre bare en enkelt større dansk virksomhed i at have kanaliseret penge til Panama. Derfor blev det også den nu tidligere statsminister på Island, der løb med den største opmærksomhed.

På Christiansborg har politikere fra alle partier benyttet lejligheden til at tale dunder til dem, der bruger skattely, og skatteministeren har indkaldt finanssektorens, advokaterne og ikke mindst revisorernes brancheorganisationer for at forklare dem, at de skal holde sig fra den slags. Og de vil givetvis alle sige, at det gør de skam allerede.

I BDO iagttager vi opstandelsen med en vis forundring. Vi hjælper ikke vores kunder med at kanalisere sorte penge til Panama. Og har aldrig gjort det. Vi kan ikke forsværge, at der ikke vil kunne findes mails fra os til det nu kendte advokatfirma. Men vi tillader os at tvivle.

Og til beroligelse for politikerne kan vi sige, at vores kunder ikke efterspørger Panamalignende skattefusk. Når det gælder skatteplanlægning, nøjes de med at bruge de muligheder for udskydelse af skatten, som vores skattelovgivning faktisk rummer ganske mange af.

Der er givetvis danskere, som kanaliserer penge til skattely, men at der skulle være gemt op til 150 mia. kr., det føler vi os langt fra overbeviste om.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.