Medarbejdere vil gerne investere

15 august 2016

I sidste uge blev ingeniørvirksomheden Scandinavian Micro Biodevices, SMB, solgt til den amerikanske farmaproduktgigant Zoetis for 80 millioner US dollars, hvilket svarer til lidt over en halv milliard danske kroner.

Salget blev omtalt mange steder, herunder i Berlingske Business, der fortalte, at SMB er førende inden for Lab-on-a-chip diagnostiske produkter til den veterinære industri. De producerer et instrument, der gør, at man kan tjekke dyrs blodprøver uden først at skulle have prøven forbi et laboratorium.

SMB er særlig interessant derved, at virksomheden for små 10 år siden blev forsøgt udflyttet til Skotland, hvilket medarbejderne modsatte sig. De opkøbte i stedet selv virksomheden og fik senere selskab i ejerkredsen af et par store venturekapitalselskaber.

Nu er hele herligheden så solgt til Zoetis, og medarbejderne har realiseret en stor fortjeneste på deres investering. Et par stykker blev ifølge artiklen i Berlingske ligefrem millionærer.

Historien om Scandinavian Micro Biodevices er endnu et godt eksempel på, at danske lønmodtagere gerne vil investere i den virksomhed, hvor de arbejder. Ikke alle ender som millionærer. Nogle taber ligefrem penge, men faktisk er det sjældent, at vi hører klynkeri over den slags. Alle ved godt, at aktieinvesteringer er behæftet med risici.

Interessen for at investere i disse mindre virksomheder er faktisk imponerende, fordi investeringen næsten altid sker for beskattede midler. Skattereglerne rummer ingen incitamenter til sådanne investeringer, hvilket vi i BDO finder rigtig ærgerligt.

Vi tror, at der består et kæmpe potentiale i forhold til at skaffe risikovillig kapital til de mindre og mellemstore virksomheder, hvis reglerne for anvendelse af pensionsmidler til køb af ikke-børsnoterede aktier blev lempet.

Også reglerne for anvendelse af etableringskontomidler til køb af unoterede aktier kunne med fordel lempes.

Vi venter spændt på regeringens 2025-udspil. Håber de har lyttet til vores forslag.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.