Ledige jobs trods mange ledige

21 februar 2014

I Berlingske Business kunne vi den 10. februar 2014 læse en artikel om, at flere og flere virksomheder har svært ved at skaffe sig faglært arbejdskraft. Det gælder især uden for storbyerne.
 
Ledigheden blandt faglærte er langt lavere i provinsen end i storbyerne, hvor den imidlertid også er faldende. I artiklen omtales virksomheden TMK i Holstebro. Den har 265 ansatte og søger i øjeblikket otte timelønnede faglærte til blandt andet industrilakering, men har ikke desto mindre modtaget ansøgninger fra 300 ufaglærte.
 
Jeg kender udmærket problemstillingen. Det er ikke sådan, at vi i BDO ikke finder de medarbejdere, som vi skal bruge, men til nogle af vores provinskontorer bruger vi i dag flere ressourcer på at finde de rigtige end tidligere.

Problemet er en konsekvens af flere ting, men først og fremmest skyldes det, at unge mennesker søger mod uddannelsesinstitutionerne i de store byer. Det har de for så vidt altid gjort, men nu bliver de hængende. De vender ikke tilbage til deres hjemstavn, og de tilbageholdende med at pendle.

Nogle tror, at det kun er til udkantsområderne, at det er svært at rekruttere medarbejdere, men det er det skam ikke. Mens mange finder det helt naturligt at bo i fx Silkeborg og arbejde i Århus, så er det ikke lige så nemt at finde nogen i Århus, som vil tage arbejde i Silkeborg.

Det er svært at gøre noget ved trenden med at bosætte sig i eller tæt ved storbyerne. Derfor er det vigtigt, at der fokuseres på omskoling af de mange ufaglærte. For hvis virksomhederne i provinsen ikke kan få det antal faglærte medarbejdere som de søger, og ikke selv tager ufaglærte ind med henblik på omskoling, så flytter de også tættere på storbyerne. De har ikke andet valg.
 
Bonusinfo: I BDO ansætter vi hvert år 30 trainees til vores kontorer. Også til dem i provinsen.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn: