I præcis 54 grader varmt vand

Christian Brasholt Larsen , Partner, statsautoriseret revisor |

07 marts 2016

Begrebet ”Danish Design” forbindes ofte med møbler, men dækker i praksis over meget mere. Vi er i Danmark kendt som dygtige opfindere og produktudviklere. Også til erhvervslivet.

For nylig læste jeg en artikel i Fyens Stiftstidende om den lille Middelfart-baserede virksomhed Innotheque, der i samarbejde med Århus Universitet arbejder på at udvikle en vaskemaskine til frugtavlere. Erfaringen viser, at man kan forhindre råd i æbler, hvis man bader dem i præcis 54 grader varmt vand i 30 sekunder, inden de sælges til forbrugerne.

Effekten af badningen har været kendt i mange år og bruges blandt store producenter. Men de hidtidige anlæg koster flere hundrede tusinde og er også dyre i drift. Det har de små danske frugtavlere ikke råd til. Det er dem, som Innotheque er på vej til at hjælpe med den nye maskine.

Også andre steder på Fyn arbejdes der med produktudvikling. I dagbladet Børsen var der næsten samtidig en artikel om Odense-firmaet Wallmo, der netop har sendt sin første robot på gaden.

Robotten er udviklet til byggebranchen og skal hjælpe med at løfte tunge glas- og vægelementer på store byggepladser. En opgave som ellers er ganske mandskabskrævende, fordi de enkelte bygningsarbejdere ikke må løfte ret meget efter arbejdsmiljøreglerne.

Det er tilfældigt, at de to historier begge stammer fra Fyn. Det er derimod ikke spor tilfældigt, at de begge udspringer af tanken om at være løsningsorienteret. For det er vi gode til. I Danmark har vi svært ved at holde på de store produktionsvirksomheder, fordi vores generelle lønniveau er højt.

Til gengæld kan vores mindre og mellemstore virksomheder noget, som mange andre misunder os. De kan omstille sig på kort tid. Og de er eminente til at finde på nye produkter.

De store virksomheder som Novo, Lego og Danfoss er vigtige for Danmark, men det er de mindre virksomheder i den grad også.

Hvad mener du?

Følg debatten - og giv gerne din mening til kende i vores debatforum på LinkedIn.